
Jablkový dezert
- Příprava a čas vaření
- Vaření -
- Velmi snadné
- Porce 6
- 5 jablekspíše sladkokyselého druhu
- 1/2 citronu
- 100 g ořechů
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
- 400 g nízkotučného tvarohu
- 500 g bílého jogurtu
- 2 lžíce javorového sirupu
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal292
- tuky12.5g
- nasycené2.5g
- sacharidy25.5g
- cukry17.5g
- vláknina4.5gbohatý na
- proteín20.5gbohatý na
- sůl0.2gs nízkým obsahem
Postup přípravy
krok 1
Jablka omyjte, případně oloupejte, rozčtvrťte a vyjměte jádřince. Poté nakrájejte na malé kostičky a smíchejte s citronovou šťávou. Ořechy nasekejte nahrubo. Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrábněte obě poloviny.
krok 2
Máslo a cukr dejte do nepřilnavé pánve a nechte karamelizovat nasekané ořechy na středním ohni, poté je odložte.
krok 3
Ve stejné pánvi poduste kousky jablek na střední teplotu, dokud nezměknou (případně přidejte trochu vody), poté vmíchejte skořici a polovinu vanilkových semínek a nechte trochu vychladnout.
krok 4
Mezitím vyšlehejte tvaroh a jogurt. Zbytek vanilkových semínek a javorový sirup vmíchejte do tvarohovo-jogurtové směsi.
krok 5
Do dezertních sklenic naplňte polovinu tvarohovo-jogurtového krému, na to rozložte polovinu kousků jablek. Poté ve sklenicích vrstvěte zbytek tvarohovo-jogurtového krému a kousky jablek, nakonec přidejte karamelizované ořechy a nechte vychladit až do podávání.