Jahodová pěna s růžovou vodou podle Gordon Ramsay
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- No cook (if pâté à bombe prepared)
- Snadné
- Na 6 porcí
Suroviny
- 450g jahody
- 2 balzamikový ocet
Na bílkový základ
- 3 bílky
- 25g krupicový cukr
- 1 růžová voda
- 150ml smetana ke šlehání
Na pâté à bombe
- 180g krupicový cukr
- 6 žloutky
Postup přípravy
- KROK 1
Připravte pâté à bombe. Cukr rozpusťte ve středním hrnci se 120 ml vroucí vody. Když se cukr rozpustí, přiveďte sirup k varu a vložte do něj cukrářský teploměr. Mezitím vyšlehejte žloutky elektrickým šlehačem do krémové konzistence. Když cukrový sirup dosáhne teploty 120 °C, ihned jej stáhněte z ohně. Nechte šlehač běžet, přilévejte sirup na žloutky a šlehejte na plné obrátky 3-5 minut, dokud nevznikne pevná žlutá pěna. Vyjměte a za občasného šlehání nechte vychladnout. Rozdělte na 3 porce. 1 porci použijte na pěnu, zbytek vychlaďte a spotřebujte do 2 dnů nebo zmrazte v samostatných porcích až na 2 měsíce. Chcete-li použít zmrazenou směs, rozmrazujte ji 10-15 minut a poté ji lehce vyšlehejte do změknutí.
- KROK 2
Odložte stranou asi 6 pěkných jahod na ozdobu. Zbytek jahod nakrájejte na kousky velké asi 1-2 cm a promíchejte s octem. Nechte 20 min marinovat. Pak do každé ze 6 sklenic nalijte 1-2 polévkové lžíce jahod s octem.
- KROK 3
Připravte bílkový základ. Ujistěte se, že mísa robotu a šlehací nástavec jsou čisté a odmaštěné. Bílky šlehejte, až se vytvoří pevné špičky, a poté přidejte 1/3 cukru a asi 30 sekund šlehejte. Pak přidejte další 1/3 cukru a dobře zašlehejte a nakonec i poslední 1/3. Šlehejte až bude sníh lesklý. Vmíchejte růžovou vodu a 1 porci pâté à bombe. Smetanu vyšlehejte do polotuha a opatrně ji vmíchejte ke směsi spolu se zbylými nakrájenými jahodami.
- KROK 4
Pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce rozdělte do sklenic, ozdobte odloženými jahodami a nechte vychladit v lednici.