Jahodový mražený jogurt se sušenkami
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- + minimálně 4 hodiny na mražení
- Velmi snadné
- Na 8–10 porcí
Suroviny
- 550 g jahody, očištěné a zbavené stopek
- 500 g řecký jogurt
- 1 konzerva (397 g) slazené kondenzované mléko
- 2 lžičky vanilková pasta nebo extrakt
- 200 ml smetana ke šlehání
- 8 ks máslové sušenky (nejlépe typu shortbread), rozdrcené
- 2 lžíce lyofilizované jahody, nalámané nebo nadrcené na kousky
Postup přípravy
- KROK 1
Vložte 400 g jahod do kuchyňského robotu a rozmixujte na hladké pyré. Zbylé jahody nakrájejte na malé kousky a dejte stranou. Přidejte jogurt, kondenzované mléko a vanilku do robotu znovu prošlehejte, aby se vše spojilo.
- KROK 2
Smetanu nalijte do misky a lehce šlehejte, dokud nebude tvořit měkké špičky. Přidejte zhruba jednu třetinu jahodové směsi, stěrkou smíchejte, přidejte zbylou jahodovou směs a nakrájené jahody a znovu promíchejte.
- KROK 3
Polovinu směsi nalijte do mrazuvzdorné nádoby, posypte polovinou sušenek a polovinou lyofilizovaných jahod, poté zakryjte zbývající jogurtovou směsí a posypte druhou polovinou sušenek a druhou polovinou lyofilizovaných jahod. Uložte alespoň na 4 hodiny do mrazáku, dokud jogurt neztuhne. Vyjměte z mrazáku 10-15 minut před nabíráním. V mrazáku vydrží až 2 měsíce.