Jarní toust se špenátem, kopřivami a ztraceným vejcem
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Serves 4
- 2 PL ocet
- sůl
- 4 ks vejce
- 2 PL slunečnicový olej
- 100 g uzené masovařené, nakrájené na kostičky
- 1 stroužek česneknadrobno nasekaný
- 2 hrsti kopřivalisty omyté a nakrájené
- 250 g baby špenát
- 4 plátky chleba
- 1 PL vepřové sádlo
- Na omáčku
- 80 g majonéza
- 60 g zakysaná smetana
- 30 g hořčice plnotučná
- sůl
- pepřčerstvě drcený
- 2 PL citronová šťáva
- 6 snítek koprnasekaný nadrobno (4 pěkné kousky odložte stranou na ozdobení)
- kcal800
- tuky50g
- nasycené15g
- sacharidy60g
- cukry5g
- vláknina6g
- proteín30g
- sůl2g
Postup přípravy
krok 1
Do menšího kastrolu nalijte vodu do výšky asi 10cm. Přilijte ocet, osolte a přiveďte k mírnému varu. Vejce po jednom vyklepněte do oblého šálku, aniž by se při tom porušil žloutek. Vodu v kastrolu lžící roztočte tak, aby se uprostřed utvořil vír. Do něho opatrně nechte vklouznout vejce s tím, že ho vír ,zakulatí‘. Vařte zvolna podle požadované tuhosti žloutku 5–8 minut. Hotové vejce vylovte, odložte na větší talíř s troškou vody z vaření a nechte v teple. Zopakujte s ostatními vejci.
krok 2
Troubu předehřejte na 200°C. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte uzené maso, česnek a kopřivy, podlijte trochou vody a nechte krátce dusit. Přisypte baby špenát a míchejte, až zavadne. Odstavte.
krok 3
Krajíce chleba potřete lehce sádlem, dejte na plech a upečte v rozpálené troubě dozlatova – hlídejte, aby se nespálily.
krok 4
Mezitím v misce smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, dolaďte solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec vmíchejte nasekaný kopr.
krok 5
Na krajíce chleba rozdělte směs špenátu, kopřiv a uzeného masa, přidejte vejce a doplňte omáčkou, ozdobte odloženým koprem.
NĚCO NAVÍC
Použít můžete jakýkoli chléb, třeba žitný či toustový, Recept se skvěle hodí i k jinému pečivu - např. dalamánky, bagely nebo kaiserky...