reklama

Suroviny

  • 2 PL ocet
  • sůl
  • 4 ks vejce
  • 2 PL slunečnicový olej
  • 100 g uzené maso vařené, nakrájené na kostičky
  • 1 stroužek česnek, nadrobno nasekaný
  • 2 hrsti kopřiva, listy omyté a nakrájené
  • 250 g baby špenát
  • 4 plátky chleba
  • 1 PL vepřové sádlo
  • Na omáčku
  • 80 g majonéza
  • 60 g zakysaná smetana
  • 30 g hořčice plnotučná
  • sůl
  • pepř čerstvě drcený
  • 2 PL citronová šťáva
  • 6 snítek kopr, nasekaný nadrobno (4 pěkné kousky odložte stranou na ozdobení)

Postup přípravy

  • KROK 1

    Do menšího kastrolu nalijte vodu do výšky asi 10cm. Přilijte ocet, osolte a přiveďte k mírnému varu. Vejce po jednom vyklepněte do oblého šálku, aniž by se při tom porušil žloutek. Vodu v kastrolu lžící roztočte tak, aby se uprostřed utvořil vír. Do něho opatrně nechte vklouznout vejce s tím, že ho vír ,zakulatí‘. Vařte zvolna podle požadované tuhosti žloutku 5–8 minut. Hotové vejce vylovte, odložte na větší talíř s troškou vody z vaření a nechte v teple. Zopakujte s ostatními vejci.

  • KROK 2

    Troubu předehřejte na 200°C. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte uzené maso, česnek a kopřivy, podlijte trochou vody a nechte krátce dusit. Přisypte baby špenát a míchejte, až zavadne. Odstavte.

  • KROK 3

    Krajíce chleba potřete lehce sádlem, dejte na plech a upečte v rozpálené troubě dozlatova – hlídejte, aby se nespálily.

  • KROK 4

    Mezitím v misce smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, dolaďte solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec vmíchejte nasekaný kopr.

  • KROK 5

    Na krajíce chleba rozdělte směs špenátu, kopřiv a uzeného masa, přidejte vejce a doplňte omáčkou, ozdobte odloženým koprem.

    NĚCO NAVÍC

    Použít můžete jakýkoli chléb, třeba žitný či toustový, Recept se skvěle hodí i k jinému pečivu - např. dalamánky, bagely nebo kaiserky...

reklama
reklama
reklama
reklama