reklama

Suroviny

  • 370 g mouka pšeničná hladká, + extra na posypání
  • 1 lžička kypřicí prášek do pečiva
  • 40 g třtinový cukr
  • 1 citronová kůra z 1 citronu
  • 80 g máslo, chlazené a nakrájené
  • 300 g borůvky
  • 100 ml smetana ke šlehání
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • 3 ks velká vejce, z toho 1 na potření

Postup přípravy

  • KROK 1

    Troubu rozehřejte na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem. Na koláčky smíchejte ve velké míse mouku, prášek do pečiva, cukr a citronovou kůru a promíchejte. Přidejte máslo a prsty vytvořte žmolenku, která může mít i větší hrudky. Přidejte borůvky a opět promíchejte.

  • KROK 2

    V hrnečku smíchejte smetanu, vanilku a vejce a vlijte do směsi. Pomocí příborového nože míchejte, dokud směs nezačne tvořit těsto. Vyklopte na pracovní plochu a rukama jemně hněťte, dokud se těsto nespojí. Pracovní plochu lehce pomoučněte a těsto rozválejte na placku o tloušťce asi 2,5 cm. Ostrým nožem ho nakrájejte na osm trojúhelníků.

  • KROK 3

    Koláčky přendejte na připravený plech. Rozklepněte zbývající vejce a poté s ním lehce potřete vršek každého koláčku. Pečte v troubě asi 20-25 minut nebo do tmavě zlatohnědé. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 3 dny.

reklama
reklama
reklama
reklama