Jednoduchý čokoládový dort
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- + chlazení
- Snadné
- Na 10 porcí
Skip to ingredients
Suroviny
- 150 g hladká mouka
- 30 g kakao
- 2 lžičky kypřicí prášek do pečiva
- 175 g třtinový cukr muscovado
- 175 g máslo, změklé + navíc na vymazání forem
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 50 g tmavá čokoláda, rozpuštěná
Na čokoládový krém
- 200 g máslo, změklé
- 200 g moučkový cukr
- 200 g tmavá čokoláda, rozpuštěná
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu rozehřejte na 180 °C. 2 dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
- KROK 2
Všechny ingredience na dort vložte do mísy kuchyňského robotu a šlehejte dohladka. Pokud je směs příliš tuhá, přidejte 1-2 lžíce vody a znovu prošlehejte.
- KROK 3
Rozdělte do forem, zarovnejte stěrkou a pečte 20 minut dozlatova. Propečení otestujte špejlí. Nechte 5 minut chladnout ve formě, poté vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
- KROK 4
V míse vyšlehejte máslo a moučkový cukr do nadýchané pěny, přidejte zchladlou rozpuštěnou čokoládu a vyšlehejte dohladka.
- KROK 5
Na servírovací podnost či talíř položte jeden korpus, vršek potřete krémem, přiklopte druhým korpusem. Nahoru na dort naneste krém a pomocí stěrky vytvořte ozdobné vlnky a špičky.