Jehněčí kotletky s ovocným kuskusem a mátou
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Plus čas navíc na marinování a odležení
- Snadné
- 4 porce
Suroviny
- 4 ks jehněčí kotletky nebo vykostěné stehno, očištěné
- 2 lžičky uzená paprika
- 1 ks červená cibule, nakrájená nadrobno
- 3 lžíce červený vinný ocet
- 3 lžíce olivový olej
- 200 g kuskus
- 5 lžic piniové oříšky, opražené
- 8 ks datle, zbavené pecek a nadrobno nakrájené
- 2 ks citron, kůra a šťáva
- 20 g máta, nahrubo nasekaná
- 20 g plocholistá petrželka, nahrubo nasekaná
Postup přípravy
- KROK 1
Vložte jehněčí kotletky do misky. Přisypte papriku, polovinu cibule, 1 lžíci octa a ½ lžíce oleje. Osolte, opepřete a dejte stranou.
- KROK 2
Kuskus připravíte tak, že v uvaříte vodu v rychlovarné konvici a kuskus nasypete do žáruvzdorné mísy. Přimíchejte k němu piniové oříšky, datle, citronovou kůru a polovinu šťávy. Zalijte 140 ml právě uvařené vody, přitlačte kuskus ke stěnám mísy, přikryjte a nechte 10 minut stát.
- KROK 3
Rozpalte gril na nejvyšší teplotu. Jehněčí kotletky vyjměte z marinády, grilujte je 2 až 3 minuty z každé strany a poté nechte 10 minut odpočívat zabalené v alobalu. Do kuskusu vmíchejte polovinu nasekaných bylinek, trochu soli, pepře a podle chuti přidejte zbylou citronovou šťávu. Zbývající bylinky, červenou cibuli, ocet, olej, sůl a pepř smíchejte a vytvořte bylinkovou zálivku. Kotletky podávejte společně s kuskusem a zálivkou.