Kávový dort s vlašskými ořechy
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Ready in about 30 minutes
- Snadné
- 10 porcí
- 200 g krupicový cukr
- 200 g máslozměklé
- 4 vejcerozšlehaná
- 200 g mouka pšeničná hladká
- 1 lžička kypřicí prášek do pečiva
- 15 ks vlašské ořechypůlky
- 2 vrchovaté lžíce instantní kávarozpuštěná v 1 lžíci vroucí vody
Na náplň
- 500 g mascarpone
- 85 g cukr muscovadosvětlý
- 4 lžíce kávový likérTia Maria
- vlašské ořechypůlky, opražené, na ozdobu
- kcal642
- tuky46g
- nasycené26g
- sacharidy50g
- cukry32g
- vláknina0.8g
- proteín7g
- sůl0.9g
Postup přípravy
krok 1
Troubu rozehřejte na 190 °C. Dvě 20cm dortové formy vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Půlky vlašských ořechů opékejte v troubě po dobu 10 minut. 10 kusů si dejte stranou a zbytek nakrájejte. Instantní kávu rozpusťte v 1 lžíci vroucí vody a nechte vychladnout.
krok 2
Ve velké míse ušlehejte 200 g moučkového cukru, 200 g změklého másla, 4 rozšlehaná vejce, 200 g mouku, 1 lžičku prášku do pečiva a 2 lžíce vychlazené instantní kávy, dokud nevznikne hladké těsto.
krok 3
Směs stejnoměrně rozdělte do forem, povrch uhlaďte stěrkou nebo zadní stranou lžíce a pečte asi 20 minut dozlatova, dokud špejle po vytažení bude suchá a bez drobečků.
krok 4
Na náplň vyšlehejte mascarpone se světlým muscovado cukrem a Tia Maria do hladka. Vychladlé korpusy spojte třetinou náplně a přidejte nasekané vlašské ořechy.
krok 5
Boky a vršek dortu obmažte zbytkem krému a vršek ozdobte půlkami opečených vlašských ořechů. Nechte vychladit a servírujte.