Jablečné čtverečky s datlemi
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 8
- 225 g máslaplus trochu navíc na vymazání
- 140 g jablekoloupaných, bez jádřince a nakrájených
- 140 g vypeckovaných datlínakrájených
- 280 g muscovado cukru
- 175 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 100 g ovesných vloček
- kcal513
- tuky24g
- nasycené15g
- sacharidy68g
- cukry47g
- vláknina4g
- proteín5g
- sůl0.8gs nízkým obsahem
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 190°C nebo na horkovzduch na 170 °C. Vymažte 18cm čtvercovou formu a vyložte ji pečicím papírem.
krok 2
Dejte jablka do hrnce s 2 lžícemi vody. Přiveďte k varu a duste na mírném ohni 5 minut, dokud nejsou měkká a mírně kašovitá. Přidejte datle a 50 g cukru a vařte dalších 5 minut. Sundejte z ohně a jablka rozmačkejte lžící, dokud nejsou hladká a dobře promíchaná s datlemi. Odložte stranou.
krok 3
Máslo pozvolna rozpusťte v hrnci. Smíchejte mouku, sodu, ovesné vločky a zbylý cukr v míse. Přilijte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte, dokud nejsou vločky obalené.
krok 4
Pevně vtlačte polovinu směsi do formy, rozetřete na ni jablečnou směs a uhlaďte. Přikryjte zbylou ovesnou směsí a přitlačte. Pečte 30-35 minut, dokud není moučník zlatavý a pevný. Nechte vychladnout ve formě a pak nakrájejte na čtverečky.