
Domácí jablečný koláč
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření -
- Bez doby chlazení těsta
- Snadné
- Porce 8
Na náplň
- 1 kg jablek
- 140 g hnědého cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 3 lžíce hladké mouky
Na těsto
- 225 g máslapokojové teploty
- 50 g hnědého cukru
- 2 vejce
- 350 g hladké mouky
- lehce vyšlehaná smetanak podávání
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal547
- tuky25g
- nasycené15g
- sacharidy71g
- cukry32g
- vláknina4g
- proteín7g
- sůl0.57g
Postup přípravy
krok 1
Na velký plech položte vrstvu papírových utěrek. Jablka rozčtvrťte, vykrojte jádřince, jablka oloupejte, nakrájejte na plátky asi 5 mm silné a rovnoměrně je rozložte na plech. Přikryjte papírovými utěrkami a dejte stranou, zatímco připravíte těsto.
krok 2
Na těsto vyšlehejte máslo a cukr ve velké míse, dokud se nespojí. Vmíchejte jedno celé vejce a jeden žloutek (bílek si nechte na potření). Nyní přidejte mouku po třetinách a míchejte vařečkou, dokud se nezačne spojovat, poté zpracování těsta dokončete rukama. Hotové těsto vytvarujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a nechte 45 minut chladit. Mezitím v míse smíchejte 140 g cukru, skořici a mouku na náplň, do které později přidáte jablka.
krok 3
Po odležení těsta předehřejte troubu na 190 °C nebo na horkovzduch na 170 °C. Bílek lehce prošlehejte vidličkou. Třetinu těsta odřízněte a zabalte, zbytek těsta rozválejte a použijte na vyložení formy na koláč o průměru 20-22 cm a hloubce 4 cm – s mírným přesahem. Zbylou třetinu těsta rozválejte na kruh o průměru asi 28 cm. Plátky jablek osušte kuchyňskou utěrkou a přidejte je do mísy se skořicovým cukrem. Rychle promíchejte rukama a okamžitě je vysypte do formy vyložené těstem.
krok 4
Okraj těsta lehce potřete vodou a položte na něj vyválený plát, okraje pevně stlačte k sobě, a tím koláč uzavřete. Okraj zarovnejte ostrým nožem a udělejte pět malých zářezů do horního plátu těsta, aby mohla unikat pára. (V této fázi lze koláč zmrazit.)
krok 5
Celý koláč potřete bílkem a posypte krystalovým cukrem. Pečte 40-45 minut, dokud nebude zlatavý, poté vyjměte a nechte 5-10 minut odstát. Posypte moučkovým cukrem a podávejte ještě teplý s lehce vyšlehanou smetanou.