reklama

Na náplň

  • 1 kg jablek
  • 140 g hnědého cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 lžíce hladké mouky

Na těsto

  • 225 g másla
    pokojové teploty
  • 50 g hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 350 g hladké mouky
  • lehce vyšlehaná smetana
    k podávání

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal547
  • tuky25g
  • nasycené15g
  • sacharidy71g
  • cukry32g
  • vláknina4g
  • proteín7g
  • sůl0.57g
reklama

Postup přípravy

  • krok 1

    Na velký plech položte vrstvu papírových utěrek. Jablka rozčtvrťte, vykrojte jádřince, jablka oloupejte, nakrájejte na plátky asi 5 mm silné a rovnoměrně je rozložte na plech. Přikryjte papírovými utěrkami a dejte stranou, zatímco připravíte těsto.

  • krok 2

    Na těsto vyšlehejte máslo a cukr ve velké míse, dokud se nespojí. Vmíchejte jedno celé vejce a jeden žloutek (bílek si nechte na potření). Nyní přidejte mouku po třetinách a míchejte vařečkou, dokud se nezačne spojovat, poté zpracování těsta dokončete rukama. Hotové těsto vytvarujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a nechte 45 minut chladit. Mezitím v míse smíchejte 140 g cukru, skořici a mouku na náplň, do které později přidáte jablka.

  • krok 3

    Po odležení těsta předehřejte troubu na 190 °C nebo na horkovzduch na 170 °C. Bílek lehce prošlehejte vidličkou. Třetinu těsta odřízněte a zabalte, zbytek těsta rozválejte a použijte na vyložení formy na koláč o průměru 20-22 cm a hloubce 4 cm – s mírným přesahem. Zbylou třetinu těsta rozválejte na kruh o průměru asi 28 cm. Plátky jablek osušte kuchyňskou utěrkou a přidejte je do mísy se skořicovým cukrem. Rychle promíchejte rukama a okamžitě je vysypte do formy vyložené těstem.

  • krok 4

    Okraj těsta lehce potřete vodou a položte na něj vyválený plát, okraje pevně stlačte k sobě, a tím koláč uzavřete. Okraj zarovnejte ostrým nožem a udělejte pět malých zářezů do horního plátu těsta, aby mohla unikat pára. (V této fázi lze koláč zmrazit.)

  • krok 5

    Celý koláč potřete bílkem a posypte krystalovým cukrem. Pečte 40-45 minut, dokud nebude zlatavý, poté vyjměte a nechte 5-10 minut odstát. Posypte moučkovým cukrem a podávejte ještě teplý s lehce vyšlehanou smetanou.

reklama
reklama
reklama
reklama