reklama

Na těsto

  • 125 g studeného másla
    nakrájeného na kostičky
  • 200 g hladké mouky
    plus navíc na posypání
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 vejce
    rozšlehané

Na náplň a ozdobu

  • 1 kg jablek
    jako Cox's, Russet nebo Granny Smith
  • 50 g hnědého cukru
  • 1 lžíce calvadosu
    koňaku nebo brandy (volitelné)
  • 25 g másla
    rozpuštěného
  • 3 lžíce meruňkového džemu
  • moučkový cukr
    na podávání (volitelné)

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal410
  • tuky17g
  • nasycené10g
  • sacharidy56g
  • cukry37g
  • vláknina4g
  • proteín5g
  • sůl0.4g
reklama

Postup přípravy

  • krok 1

    Na těsto v míse promněte máslo s moukou, cukrem a špetkou soli až do vytvoření drobenky. Přidejte vejce a vytvořte těsto, které vytvarujte do tvaru placky. Zabalte a dejte chladit alespoň na 30 minut. Lze uchovat v chladu až dva dny.

  • krok 2

    Předehřejte troubu na 200 °C nebo na 180 °C na horkovzduch. Vyválejte těsto na lehce pomoučeném povrchu do tloušťky přibližně 3 mm a vyložte jím vroubkovanou formu na koláč o průměru 23 cm. Na plát těsta položte kruh z pečicího papíru a povrch zasypte vrstvou pečicích fazolí (pokud je nemáte, použijte rýži nebo čočku. Pečte 15 minut, poté odstraňte papír a fazole a pečte dalších 10-15 minut, dokud těsto nebude mít sušenkovou konzistenci. Nechte vychladnout.

  • krok 3

    Mezitím si odložte stranou čtyři jablka. Zbylá jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte je nahrubo. Dejte je do mělkého hrnce se 2 lžícemi vody, 40 g cukru a alkoholem, pokud ho používáte. Přikryjte a vařte na mírném ohni 25-30 minut, občas promíchejte a podle potřeby přidejte více vody, dokud se jablka nerozvaří na pyré. Ochutnejte a podle potřeby doslaďte více cukrem.

  • krok 4

    Zvyšte teplotu trouby na 210 °C nebo na 190°C na horkovzduch. Oloupejte, vykrojte a rozpulte odložená jablka, pak je nakrájejte na stejné plátky. Rozprostřete jablečné pyré na dno koláčové formy a poté narovnejte plátky jablek do úhledných, soustředných kruhů, začínající od kraje. Potřete jablka máslem, pak posypte zbylým cukrem a pečte dalších 20-25 minut, dokud nezezlátnou.

  • krok 5

    Smíchejte džem s 1 lžící horké vody z rychlovarné konvice. Po dopečení koláč hojně potřete džemem, pak ho nechte trochu vychladnout. Podávejte teplý nebo studený, posypaný moučkovým cukrem, pokud chcete.

reklama
reklama
reklama
reklama