
Francouzský jablečný koláč
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 8
Na těsto
- 125 g studeného máslanakrájeného na kostičky
- 200 g hladké moukyplus navíc na posypání
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 vejcerozšlehané
Na náplň a ozdobu
- 1 kg jablekjako Cox's, Russet nebo Granny Smith
- 50 g hnědého cukru
- 1 lžíce calvadosukoňaku nebo brandy (volitelné)
- 25 g máslarozpuštěného
- 3 lžíce meruňkového džemu
- moučkový cukrna podávání (volitelné)
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal410
- tuky17g
- nasycené10g
- sacharidy56g
- cukry37g
- vláknina4g
- proteín5g
- sůl0.4g
Postup přípravy
krok 1
Na těsto v míse promněte máslo s moukou, cukrem a špetkou soli až do vytvoření drobenky. Přidejte vejce a vytvořte těsto, které vytvarujte do tvaru placky. Zabalte a dejte chladit alespoň na 30 minut. Lze uchovat v chladu až dva dny.
krok 2
Předehřejte troubu na 200 °C nebo na 180 °C na horkovzduch. Vyválejte těsto na lehce pomoučeném povrchu do tloušťky přibližně 3 mm a vyložte jím vroubkovanou formu na koláč o průměru 23 cm. Na plát těsta položte kruh z pečicího papíru a povrch zasypte vrstvou pečicích fazolí (pokud je nemáte, použijte rýži nebo čočku. Pečte 15 minut, poté odstraňte papír a fazole a pečte dalších 10-15 minut, dokud těsto nebude mít sušenkovou konzistenci. Nechte vychladnout.
krok 3
Mezitím si odložte stranou čtyři jablka. Zbylá jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte je nahrubo. Dejte je do mělkého hrnce se 2 lžícemi vody, 40 g cukru a alkoholem, pokud ho používáte. Přikryjte a vařte na mírném ohni 25-30 minut, občas promíchejte a podle potřeby přidejte více vody, dokud se jablka nerozvaří na pyré. Ochutnejte a podle potřeby doslaďte více cukrem.
krok 4
Zvyšte teplotu trouby na 210 °C nebo na 190°C na horkovzduch. Oloupejte, vykrojte a rozpulte odložená jablka, pak je nakrájejte na stejné plátky. Rozprostřete jablečné pyré na dno koláčové formy a poté narovnejte plátky jablek do úhledných, soustředných kruhů, začínající od kraje. Potřete jablka máslem, pak posypte zbylým cukrem a pečte dalších 20-25 minut, dokud nezezlátnou.
krok 5
Smíchejte džem s 1 lžící horké vody z rychlovarné konvice. Po dopečení koláč hojně potřete džemem, pak ho nechte trochu vychladnout. Podávejte teplý nebo studený, posypaný moučkovým cukrem, pokud chcete.