Jablky plněný koláč z máslového těsta
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + doba chladnutí koláče
- Snadné
- Porce 1
Suroviny
- 200 g rozinek
- 5 lžic brandy
- hladká mouka na posypání
- 750 g křehkého máslového těsta, koupené nebo domácí
- 5 středních jablek, oloupaná, zbavená jádřinců a jemně nakrájená
- 140 g krupicového cukru, může být i hnědý
- 1/4 lžičky skořice
- 1 vejce, rozšlehané s trochou mléka
- vanilková zmrzlina k podávání
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky drceného nového koření
Postup přípravy
- KROK 1
Předehřejte troubu na 200 °C/ventilátor 180 °C/plyn 6. Rozinky dejte do misky s brandy, ohřejte v mikrovlnné troubě na vysoký výkon, dokud nejsou teplé a nabobtnalé, poté odložte stranou.
- KROK 2
Těsto, pokud je ve 2 kusech, spojte, proválejte a poté z něj odřízněte 1/3 a odložte. Zbytek těsta vyválejte do kruhu o síle asi 5 mm a průměru do koláčové formy na 23 cm. Těsto roztáhněte tak, aby přesahovalo okraje formy.
- KROK 3
Jablka dejte do misky s rozinkami a vším kromě 2 lžic cukru a koření. Vše dobře spolu promíchejte, aby se jablka obalila a vysypte je na těsto ve formě. Odložené těsto vyválejte do kruhu velikosti formy a přikryjte jím jablka, poté přehněte a přitiskněte přesah, aby se celý koláč utěsnil. Vršek štědře potřete vejcem, poté udělejte 2 zářezy nahoře a posypte zbylým cukrem.
- KROK 4
Pečte 30-35 minut, dokud není zlatavý. Nechte vychladnout ve formě alespoň 1 hodinu, dokud není spodní část dostatečně chladná na dotek. Nožem obkružte okraj koláče, poté koláč vyjměte. Podávejte nakrájené s vanilkovou zmrzlinou.