reklama

Suroviny

  • 200 g rozinek
  • 5 lžic brandy
  • hladká mouka na posypání
  • 750 g křehkého máslového těsta, koupené nebo domácí
  • 5 středních jablek, oloupaná, zbavená jádřinců a jemně nakrájená
  • 140 g krupicového cukru, může být i hnědý
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1 vejce, rozšlehané s trochou mléka
  • vanilková zmrzlina k podávání
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky drceného nového koření

Postup přípravy

  • KROK 1

    Předehřejte troubu na 200 °C/ventilátor 180 °C/plyn 6. Rozinky dejte do misky s brandy, ohřejte v mikrovlnné troubě na vysoký výkon, dokud nejsou teplé a nabobtnalé, poté odložte stranou.

  • KROK 2

    Těsto, pokud je ve 2 kusech, spojte, proválejte a poté z něj odřízněte 1/3 a odložte. Zbytek těsta vyválejte do kruhu o síle asi 5 mm a průměru do koláčové formy na 23 cm. Těsto roztáhněte tak, aby přesahovalo okraje formy.

  • KROK 3

    Jablka dejte do misky s rozinkami a vším kromě 2 lžic cukru a koření. Vše dobře spolu promíchejte, aby se jablka obalila a vysypte je na těsto ve formě. Odložené těsto vyválejte do kruhu velikosti formy a přikryjte jím jablka, poté přehněte a přitiskněte přesah, aby se celý koláč utěsnil. Vršek štědře potřete vejcem, poté udělejte 2 zářezy nahoře a posypte zbylým cukrem.

  • KROK 4

    Pečte 30-35 minut, dokud není zlatavý. Nechte vychladnout ve formě alespoň 1 hodinu, dokud není spodní část dostatečně chladná na dotek. Nožem obkružte okraj koláče, poté koláč vyjměte. Podávejte nakrájené s vanilkovou zmrzlinou.

reklama
reklama
reklama
reklama