reklama

Suroviny

  • 250 g hladká mouka + navíc na podsypání
  • 125 g máslo, studené a nakrájené na kousky + navíc na vymazání plechu
  • 1 špetka sůl
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá (lze vynechat)
  • 100 g džem, dle vašeho výběru, nebo marmeláda dle vašeho výběru

Postup přípravy

  • KROK 1

    Mouku, máslo a špetku soli dejte do mísy a promněte je prsty na drobenku (případně můžete ingredience zpracovat několika pulzy v kuchyňském robotu s nožovým nástavcem, pokud jej máte). Když směs vypadá jako drobenka či strouhanka, vmíchejte příborovým nožem vejce a vanilková semínka. Přidejte 1 lžíci studené vody, pak těsto začněte rukama spojovat do koule – snažte se ho ale příliš nehníst. Pokud se těsto nechce spojit, přidejte ještě 1 lžíci vody, ale snažte se nepřidávat více. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.

  • KROK 2

    Troubu předehřejte na 200 °C. Muffinový plech s 12 důlky vymažte máslem a pracovní plochu posypte moukou. Vychlazené pečivo rozbalte a rozválejte na plát o tloušťce cca 3 mm. Pak pomocí kulatého vykrajovátka vykrájejte 12 koleček, dostatečně velkých na vyložení důlků ve formě. Vyložte jimi důlky a do každého dejte 1-2 lžičky vámi zvoleného džemu. Pokud chcete, ze zbylého těsta vykrájejte srdíčka či jiné tvary a poklaďte jimi náplň.

  • KROK 3

    Pečte 15–18 minut, nebo dokud náplň nezezlátne a začne trochu bublat. Nechte několik minut chladnout ve formě a poté koláčky opatrně přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

reklama
reklama
reklama
reklama