reklama

Suroviny

  • 350 g mouka pšeničná hladká + navíc na podsypání
  • 2,5 lžičky prášek do pečiva, smíchaný s moukou
  • 85 g máslo, nakrájené na kostky
  • 3 lžíce krupicový cukr
  • 175 ml mléko
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • trocha citronová šťáva (viz tipy níže)
  • 1 ks vejce, na potření
  • ovocný džem, podávání
  • máslo, crème fraîche nebo zahuštěná smetana (clotted cream), k podávání

Postup přípravy

  • KROK 1

    Zahřejte troubu na 220°C. Do velké mísy vsypte mouku s ¼ lžičky soli a práškem do pečiva a promíchejte.

  • KROK 2

    Přidejte máslo a zapracujte ho prsty, aby směs vypadala jako drobenka. Vmíchejte cukr.

  • KROK 3

    Mléko dejte do většího hrnku a ohřívejte v mikrovlnné troubě asi 30 sekund, dokud nebude teplé, ale ne horké. Přidejte vanilkový extrakt a trochu citronové šťávy a poté na chvíli postavte stranou.

  • KROK 4

    Vložte plech do trouby. V suché směsi udělejte důlek, poté přilijte tekutinu a rychle promíchejte příborovým nožem – zpočátku se vám bude těsto zdát velmi mokré.

  • KROK 5

    Na pracovní plochu nasypte trochu mouky a těsto vyklopte. Těsto a ruce posypte ještě trochou mouky, pak těsto 2-3x propracujte, dokud nebude trochu hladší. Roztlačte do kruhu o síle asi 4 cm. Vezměte 5cm vykrajovátko (s vykrajovátkem s hladkými okraji se vám bude lépe pracovat a výsledné scones budou nabývat na objemu rovnoměrněji) a poklepejte jím do mouky, aby se hrana lehce obalila. Vykrojte čtyři koláčky. Zbytek těsta znovu spojte a roztlačte. Vykrajujte, dokud nebudete mít 8 houstiček scones.

  • KROK 6

    Vršky houstiček potřete rozšlehaným vejcem a poté opatrně rozložte na rozpálený plech. Pečte 10 minut, dokud nenabudou a povrch nezezlátne. Jezte teplé nebo vychladlé, bohatě potřené džemem, máslem, crème fraîche nebo zahuštěnou smetanou clotted cream. Pokud je chcete zamrazit, mražte až po úplném vychladnutí. Po vyjmutí z mrazáku nechte rozmrznout a poté vložte na několik minut do trouby s nízkou teplotou (asi 160°C).

reklama
reklama
reklama
reklama