Klasické houstičky scones s džemem a smetanou
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Na 8 porcí
Suroviny
- 350 g mouka pšeničná hladká + navíc na podsypání
- 2,5 lžičky prášek do pečiva, smíchaný s moukou
- 85 g máslo, nakrájené na kostky
- 3 lžíce krupicový cukr
- 175 ml mléko
- 1 lžička vanilkový extrakt
- trocha citronová šťáva (viz tipy níže)
- 1 ks vejce, na potření
- ovocný džem, podávání
- máslo, crème fraîche nebo zahuštěná smetana (clotted cream), k podávání
Postup přípravy
- KROK 1
Zahřejte troubu na 220°C. Do velké mísy vsypte mouku s ¼ lžičky soli a práškem do pečiva a promíchejte.
- KROK 2
Přidejte máslo a zapracujte ho prsty, aby směs vypadala jako drobenka. Vmíchejte cukr.
- KROK 3
Mléko dejte do většího hrnku a ohřívejte v mikrovlnné troubě asi 30 sekund, dokud nebude teplé, ale ne horké. Přidejte vanilkový extrakt a trochu citronové šťávy a poté na chvíli postavte stranou.
- KROK 4
Vložte plech do trouby. V suché směsi udělejte důlek, poté přilijte tekutinu a rychle promíchejte příborovým nožem – zpočátku se vám bude těsto zdát velmi mokré.
- KROK 5
Na pracovní plochu nasypte trochu mouky a těsto vyklopte. Těsto a ruce posypte ještě trochou mouky, pak těsto 2-3x propracujte, dokud nebude trochu hladší. Roztlačte do kruhu o síle asi 4 cm. Vezměte 5cm vykrajovátko (s vykrajovátkem s hladkými okraji se vám bude lépe pracovat a výsledné scones budou nabývat na objemu rovnoměrněji) a poklepejte jím do mouky, aby se hrana lehce obalila. Vykrojte čtyři koláčky. Zbytek těsta znovu spojte a roztlačte. Vykrajujte, dokud nebudete mít 8 houstiček scones.
- KROK 6
Vršky houstiček potřete rozšlehaným vejcem a poté opatrně rozložte na rozpálený plech. Pečte 10 minut, dokud nenabudou a povrch nezezlátne. Jezte teplé nebo vychladlé, bohatě potřené džemem, máslem, crème fraîche nebo zahuštěnou smetanou clotted cream. Pokud je chcete zamrazit, mražte až po úplném vychladnutí. Po vyjmutí z mrazáku nechte rozmrznout a poté vložte na několik minut do trouby s nízkou teplotou (asi 160°C).