Kořeněné miništrúdlíky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Na 10 porcí
Suroviny
- 1 lžička mletá skořice
- 1 lžička mletý muškátový oříšek
- 3 lžíce třtinový cukr (demerara)
- 4 lžíce máslo, změklé
- 1 ks jablko, oloupané a nakrájené nadrobno
- 85 g rozinky
- 350 g mouka pšeničná hladká
- 1/4 lžičky sůl
- 2 lžičky prášek do pečiva
- 85 g máslo, studené, nakrájené na kostky
- 4 lžíce krupicový cukr
- 150 g bílý jogurt, plnotučný
- 4 lžíce mléko, plnotučné
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 1 ks vejce, prošlehané s 1 lžící mléka – na potření
- Vybrat
Postup přípravy
- KROK 1
Do 4 lžic změklého másla zašlehejte ½ lžičky skořice a 1/2 lžičky muškátového oříšku a 2 lžíce třtinového cukru, poté vmíchejte jablko a rozinky. Zbylé koření smíchejte s moukou.
- KROK 2
Moučnou směs, sůl a prášek do pečiva vsypte do food processoru a poté nožovým nástavcem zapracujte 85 g vychlazeného másla, dokud nezmizí. Zapracujte i krupicový cukr, vyklopte směs do velké mísy a uprostřed udělejte důlek. Zahřejte jogurt, mléko a vanilkový extrakt společně v mikrovlnné troubě po dobu 1 minuty nebo na plotně v rendlíku; směs by měla být horká a nelekejte se, pokud bude vypadat trochu hrudkovatě. Vlijte do důlku v moučné směsi a příborovým nožem rychle zapracujte do moučné směsi. Jakmile je vše zapracované, přestaňte.
- KROK 3
Vložte plech s nízkým okrajem do trouby a vyhřejte na 220°C. Vyklopte těsto na pomoučněnou plochu a rozválejte na rozměry asi 40 x 30 cm. Potřete změklým máslem s ovocem a kořením, poté srolujte od delší strany a konce úhledně zastrčte. Nakrájejte na 10 trojúhelníků. Potřete vejcem prošlehaným s lžící mléka a posypte 1 polévkovou lžící třtinového cukru. Plech vyložte pečicím papírem a pečte 14 minut, dokud miništrúdlíky nezezlátnou a nenebudou. Podávejte vlahé, nejlépe s máslem.