reklama

  • 250 g hladká mouka
  • 150 g studené máslo
    na kostičky + na vymazání formy
  • 50 g moučkový cukr
  • 2 g sůl
  • 30 ml voda
  • 600 g červený rybíz
  • 80 g krupicový cukr
  • 30 g kukuřičný škrob

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal350
  • tuky15g
  • nasycené9g
  • sacharidy50g
  • cukry20g
  • vláknina2g
  • proteín5g
  • sůl0.3g

Postup přípravy

  • krok 1

    Na pracovní desku prosejte mouku. Navrch dejte kostičky másla a pomocí příborového nože zapracujte. Poté přidejte moučkový cukr, špetku soli a studenou vodu. Vše rychle uhněťte do koule. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice na nejméně 30 minut.

  • krok 2

    Rybíz omyjte a otrhejte z větviček, pak osušte na papírové utěrce. Přendejte do mísy, poté promíchejte s cukrem a škrobem.

  • krok 3

    Koláčovou formu vymažte lžící másla. Troubu předehřejte na 180°C.

  • krok 4

    Vyndejte těsto z lednice a oddělte jednu třetinu. Zbylou část vyválejte na tloušťku cca 3 mm a vyložte jím dno a boky formy. Na těsto vložte připravený rybíz.

  • krok 5

    Oddělenou část těsta také vyválejte na 3 mm a pomocí rádélka nebo nože vykrajujte proužky. Pokládejte je na rybíz ve formě ozdobné mřížky.

  • krok 6

    Koláč vložte na 45 minut do předehřáté trouby. Cca. 7 minut před koncem pečení se vyplatí vypnout ohřev shora, aby se dopekl jen samotný spodek.

  • krok 7

    Koláč chutná skvěle ještě teplý, podávaný například s kopečkem vanilkové zmrzliny.

reklama
reklama
reklama
reklama