reklama

Suroviny

  • 175 g světlého muscovado cukru
  • 175 ml slunečnicového oleje
  • 3 velká vejce, lehce rozšlehaná
  • 140 g strouhané mrkve (asi 3 střední)
  • 100 g rozinek
  • 1 nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 175 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku (čerstvě strouhaný poskytne nejlepší chuť)

Na polevu

  • 175 g moučkového cukru
  • 1,5 - 2 lžíce pomerančové šťávy

Postup přípravy

  • KROK 1

    Předehřejte troubu na 180°C nebo na 160°C na horkovzduch. Dno a boky čtvercové formy o rozměru 18 cm vyložte pečicím papírem.

  • KROK 2

    Do velké mísy dejte cukr, slunečnicový olej a vejce a lehce promíchejte vařečkou. Přidejte nastrouhanou mrkev, rozinky a pomerančovou kůru.

  • KROK 3

    Do mísy prosejte mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek, skořici a muškátový oříšek. Vše promíchejte, směs bude měkká a téměř tekutá.

  • KROK 4

    Nalijte směs do připravené formy a pečte 40-45 minut, nebo dokud nebude pevná a pružná při stlačení ve středu.

  • KROK 5

    Nechte vychladnout ve formě 5 minut, poté vyklopte, odstraňte papír a nechte vychladnout na mřížce. (V tomto bodě můžete dort zmrazit, pokud ho chcete podávat později.)

  • KROK 6

    V malé misce vyšlehejte moučkový cukr a pomerančovou šťávu do hladka – poleva by měla být tekutá asi jako smetana. Dort položte na servírovací talíř, pocákejte ho připravenou polevou a nechte ji stékat po stranách.

reklama
reklama
reklama
reklama