Mrkvový dort
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Bez doby chladnutí
- Snadné
- 15 kousků
- 175 g světlého muscovado cukru
- 175 ml slunečnicového oleje
- 3 velká vejcelehce rozšlehaná
- 140 g strouhané mrkve(asi 3 střední)
- 100 g rozinek
- 1 nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 175 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku(čerstvě strouhaný poskytne nejlepší chuť)
Na polevu
- 175 g moučkového cukru
- 1,5 - 2 lžíce pomerančové šťávy
- kcal265
- tuky12g
- nasycené2g
- sacharidy39g
- cukry24.8g
- vláknina1g
- proteín3g
- sůl0.4gs nízkým obsahem
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 180°C nebo na 160°C na horkovzduch. Dno a boky čtvercové formy o rozměru 18 cm vyložte pečicím papírem.
krok 2
Do velké mísy dejte cukr, slunečnicový olej a vejce a lehce promíchejte vařečkou. Přidejte nastrouhanou mrkev, rozinky a pomerančovou kůru.
krok 3
Do mísy prosejte mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek, skořici a muškátový oříšek. Vše promíchejte, směs bude měkká a téměř tekutá.
krok 4
Nalijte směs do připravené formy a pečte 40-45 minut, nebo dokud nebude pevná a pružná při stlačení ve středu.
krok 5
Nechte vychladnout ve formě 5 minut, poté vyklopte, odstraňte papír a nechte vychladnout na mřížce. (V tomto bodě můžete dort zmrazit, pokud ho chcete podávat později.)
krok 6
V malé misce vyšlehejte moučkový cukr a pomerančovou šťávu do hladka – poleva by měla být tekutá asi jako smetana. Dort položte na servírovací talíř, pocákejte ho připravenou polevou a nechte ji stékat po stranách.