Mrkvový dort
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Bez doby chladnutí
- Snadné
- 15 kousků
Suroviny
- 175 g světlého muscovado cukru
- 175 ml slunečnicového oleje
- 3 velká vejce, lehce rozšlehaná
- 140 g strouhané mrkve (asi 3 střední)
- 100 g rozinek
- 1 nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 175 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku (čerstvě strouhaný poskytne nejlepší chuť)
Na polevu
- 175 g moučkového cukru
- 1,5 - 2 lžíce pomerančové šťávy
Postup přípravy
- KROK 1
Předehřejte troubu na 180°C nebo na 160°C na horkovzduch. Dno a boky čtvercové formy o rozměru 18 cm vyložte pečicím papírem.
- KROK 2
Do velké mísy dejte cukr, slunečnicový olej a vejce a lehce promíchejte vařečkou. Přidejte nastrouhanou mrkev, rozinky a pomerančovou kůru.
- KROK 3
Do mísy prosejte mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek, skořici a muškátový oříšek. Vše promíchejte, směs bude měkká a téměř tekutá.
- KROK 4
Nalijte směs do připravené formy a pečte 40-45 minut, nebo dokud nebude pevná a pružná při stlačení ve středu.
- KROK 5
Nechte vychladnout ve formě 5 minut, poté vyklopte, odstraňte papír a nechte vychladnout na mřížce. (V tomto bodě můžete dort zmrazit, pokud ho chcete podávat později.)
- KROK 6
V malé misce vyšlehejte moučkový cukr a pomerančovou šťávu do hladka – poleva by měla být tekutá asi jako smetana. Dort položte na servírovací talíř, pocákejte ho připravenou polevou a nechte ji stékat po stranách.