reklama

Suroviny

  • 450 g mouka pšeničná hladká + navíc na podsypání
  • 2 lžičky kypřicí prášek do pečiva dobře promíchaný s moukou (viz výše)
  • 1 lžička mletý zázvor
  • 100 g máslo, vychlazené, nakrájené na kostičky
  • 75 g krupicový cukr
  • 250 ml podmáslí
  • 1 bílek, lehce prošlehaný
  • 1 lžíce krystalový cukr

Postup přípravy

  • KROK 1

    Troubu rozehřejte na 220°C. Do velké mísy prosejte mouku, zázvor a špetku soli. Přidejte máslo a zapracujte ho do směsi pomocí příborového nože. Poté prsty vetřete máslo do mouky, dokud nebude připomínat jemnou drobenku. Přidejte krupicový cukr a promíchejte.

  • KROK 2

    Uprostřed udělejte důlek, přidejte podmáslí a znovu zamíchejte příborovým nožem. Jakmile se těsto spojí, rukama vytvořte kouli. Vyklopte na pracovní plochu a velmi lehce hněťte po dobu 30 sekund, dokud nebude těsto téměř hladké.

  • KROK 3

    Pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto rozválejte nebo roztlačte na čtverec o tloušťce asi 2 cm. Dlouhým nožem ořízněte okraje a těsto nakrájejte na 6-7cm čtverce. Čtverce vyskládejte na plech, vršky potřete prošlehaným bílkem, posypte krystalovým cukrem a pečte na střední příčce trouby asi 10 minut, dokud nenabudou a nezezlátnou. Podávejte teplé s džemem z rebarbory a máslem, crème fraîche nebo zahuštěnou smetanou clotted cream.

reklama
reklama
reklama
reklama