reklama

Suroviny

Na buchty

  • 500 g chlebová pšeničná mouka
  • 1/2 lžičky sůl
  • 2 lžičky směs koření
  • 50 g krupicový cukr
  • 50 g máslo nakrájené na kostky
  • 200 g směs sušeného ovoce
  • 7 g sušené droždí
  • 200 ml mléko
  • 2 vejce

Poleva na kříže

  • 3 lžíce mouka pšeničná hladká
  • med nebo zlatý sirup, na potření

Postup přípravy

  • KROK 1

    Do mísy nasypte mouku, sůl, koření a cukr. Přidejte sušené ovoce, droždí a na kousíčky rozdrobené máslo. Vše společně promíchejte.

  • KROK 2

    Pozvolna zahřejte mléko, aby bylo pouze vlažné (nesmí být horké). Rozšlehejte ho s vejci a poté vlijte do suchých surovin.

  • KROK 3

    Z uvedených ingrediencí vypracujte kompaktní těsto, které nechte 5 minut nakynout. Vyjměte z mísy a nakrájejte ho na 8 stejných dílů.

  • KROK 4

    Z těsta na pomoučené ploše tvarujte bochánky. Umístěte na pečící plech a volně přikryté potravinářskou fólií nechte na teplém místě kynout, dokud nebude oběm poloviční. To bude trvat 45 až 75 minut, v závislosti na tom, jaké je v místnosti teplo.

  • KROK 5

    Když bochánky vykynou, rozehřejte troubu na 220 °C. Smíchejte mouku se 2 lžícemi vody, abyste vytvořili pastu. Nalijte do plastového potravinového sáčku a jeden z rohů ustříhněte. Sáčkem utvořte na vrcholu každé bulky kříž.

  • KROK 6

    Pečte 12-15 minut, dokud nezezlátnou. Z bochánků seřízněte přebytečnou křížovou směs a poté celé potřete medem nebo zlatým sirupem. Housky vydrží čerstvé celý den. Klidně je ale navíc opečte a podávajte potřené máslem.

reklama
reklama
reklama
reklama