Velikonoční moučník s čokoládovou polevou
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus chlazení
- Snadné
- 12 porcí
Suroviny
- 150 ml slunečnicový olej, plus na vymazání plechu
- 165 g krupicový cukr zlatý
- 2 vejce
- 150 ml mléko
- 165 g mouka pšeničná hladká
- 3 lžíce kakao
- 1 lžička soda
Na čokoládovou polevu
- 100 g tmavá čokoláda, nasekaná (nebo zbytky čokoládových tyčinek, rozbitá velikonoční vejce atd.)
- 100 g máslo, změklé
- 100 g cukr moučka
- 100 g velikonoční dobroty, (čokoládová vejce, bonbóny, kousky nalámané čokolády)
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu rozehřejte na 180 °C. Plechovou formu o rozměrech asi 20 x 30 cm a hloubce 5 cm vymažte olejem a vysypte moukou.
- KROK 2
Olej, cukr, vejce a mléko dejte do mísy a šlehejte, dokud se dobře nespojí. Přidejete prosátou mouku, kakao, sodu a krátce míchejte, dokud se vše nespojí.
- KROK 3
Směs nalijte do formy a pečte 20-25 minut, dokud není korpus úplně upečený. Přendejte ho poté na mřížku a nechte úplně vychladnout.
- KROK 4
Čokoládu rozpusťte v misce nad pánví s vroucí vodou, přičemž dbejte na to, aby se miska nedotýkala vody, nebo v krátkých intervalech rozpusťte v mikrovlnné troubě. Nechte několik minut vychladnout, ne však ztuhnout.
- KROK 5
Máslo a moučkový cukr ušlehejte do světlé a nadýchané hmoty, poté přilijte čokoládu a znovu vyšlehejte do hladké a jednotné barvy.
- KROK 6
Polevu rozetřete krouživými pohyby na korpus a můžete ji ozdobit nejrůznějšímim vlnami a spirálami. Ozdobte velikonočními sladkosti a jakmile vše lehce zatuhne, můžete servírovat.