Velikonoční moučník s čokoládovou polevou
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus chlazení
- Snadné
- 12 porcí
- 150 ml slunečnicový olejplus na vymazání plechu
- 165 g krupicový cukrzlatý
- 2 vejce
- 150 ml mléko
- 165 g mouka pšeničná hladká
- 3 lžíce kakao
- 1 lžička soda
Na čokoládovou polevu
- 100 g tmavá čokoládanasekaná (nebo zbytky čokoládových tyčinek, rozbitá velikonoční vejce atd.)
- 100 g máslozměklé
- 100 g cukr moučka
- 100 g velikonoční dobroty(čokoládová vejce, bonbóny, kousky nalámané čokolády)
- kcal439
- tuky27g
- nasycené10g
- sacharidy43g
- cukry32g
- vláknina2g
- proteín5g
- sůl0.59g
Postup přípravy
krok 1
Troubu rozehřejte na 180 °C. Plechovou formu o rozměrech asi 20 x 30 cm a hloubce 5 cm vymažte olejem a vysypte moukou.
krok 2
Olej, cukr, vejce a mléko dejte do mísy a šlehejte, dokud se dobře nespojí. Přidejete prosátou mouku, kakao, sodu a krátce míchejte, dokud se vše nespojí.
krok 3
Směs nalijte do formy a pečte 20-25 minut, dokud není korpus úplně upečený. Přendejte ho poté na mřížku a nechte úplně vychladnout.
krok 4
Čokoládu rozpusťte v misce nad pánví s vroucí vodou, přičemž dbejte na to, aby se miska nedotýkala vody, nebo v krátkých intervalech rozpusťte v mikrovlnné troubě. Nechte několik minut vychladnout, ne však ztuhnout.
krok 5
Máslo a moučkový cukr ušlehejte do světlé a nadýchané hmoty, poté přilijte čokoládu a znovu vyšlehejte do hladké a jednotné barvy.
krok 6
Polevu rozetřete krouživými pohyby na korpus a můžete ji ozdobit nejrůznějšímim vlnami a spirálami. Ozdobte velikonočními sladkosti a jakmile vše lehce zatuhne, můžete servírovat.