Velšské koláčky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Na 16 koláčků
- 225 g mouka pšeničná hladká
- 85 g krupicový cukr
- 1/2 lžičky směs koření mixed spice
- 1/2 lžičky kypřicí prášek do pečiva
- 50 g máslonakrájené na malé kousky
- 50 g sádlonakrájené na malé kousky + navíc na smažení
- 50 g rozinky, sušené brusinky nebo ještě lépe sušený černý rybíz
- 1 vejceprošlehané
- trocha mléko
- kcal138
- tuky6g
- nasycené1g
- sacharidy20g
- cukry9g
- vláknina9g
- proteín2g
- sůl0.13g
Postup přípravy
krok 1
Mouku, cukr, směs koření mixed spice, kypřicí prášek do pečiva a špetku soli dejte do mísy. Poté přidejte máslo a sádlo a prsty zapracujte tak, aby vznikla drobenka. Vmíchejte sušené ovoce. Do směsi zapracujte vejce, dokud nezískáte vláčné těsto, a pokud se vám zdá trochu suché, přidejte trochu mléka – těsto by mělo mít stejnou konzistenci jako křehké.
krok 2
Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku malíčku. Vykrájejte kolečka pomocí 6cm vykrajovátka a případné odřezky znovu spojte a rozválejte. Pánev s těžkým dnem vymažte sádlem a zahřejte na střední oheň. Velšské koláčky pečte v dávkách, asi 3 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatohnědé, křupavé a kompletně propečené. Nejlepší jsou ještě teplé s máslem a marmeládou či džemem nebo jednoduše posypané moučkovým cukrem. Uzavřené v plechovce vydrží 1 týden.