reklama

  • 225 g mouka pšeničná hladká
  • 85 g krupicový cukr
  • 1/2 lžičky směs koření mixed spice
  • 1/2 lžičky kypřicí prášek do pečiva
  • 50 g máslo
    nakrájené na malé kousky
  • 50 g sádlo
    nakrájené na malé kousky + navíc na smažení
  • 50 g rozinky, sušené brusinky nebo ještě lépe sušený černý rybíz
  • 1 vejce
    prošlehané
  • trocha mléko

Nutriční hodnoty: Na porci

  • kcal138
  • tuky6g
  • nasycené1g
  • sacharidy20g
  • cukry9g
  • vláknina9g
  • proteín2g
  • sůl0.13g

Postup přípravy

  • krok 1

    Mouku, cukr, směs koření mixed spice, kypřicí prášek do pečiva a špetku soli dejte do mísy. Poté přidejte máslo a sádlo a prsty zapracujte tak, aby vznikla drobenka. Vmíchejte sušené ovoce. Do směsi zapracujte vejce, dokud nezískáte vláčné těsto, a pokud se vám zdá trochu suché, přidejte trochu mléka – těsto by mělo mít stejnou konzistenci jako křehké.

  • krok 2

    Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku malíčku. Vykrájejte kolečka pomocí 6cm vykrajovátka a případné odřezky znovu spojte a rozválejte. Pánev s těžkým dnem vymažte sádlem a zahřejte na střední oheň. Velšské koláčky pečte v dávkách, asi 3 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatohnědé, křupavé a kompletně propečené. Nejlepší jsou ještě teplé s máslem a marmeládou či džemem nebo jednoduše posypané moučkovým cukrem. Uzavřené v plechovce vydrží 1 týden.

reklama
reklama
reklama
reklama