reklama

  • 2 cibule
    jemně nasekané
  • 150 g brambor
    nakrájené na kostky o velikosti 1,5 cm
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 400 g tvrdých sýrů (směs čedaru, pecorina a gruyère)
    nastrouhaných
  • 2 lžičky hořčice
  • bílý pepř
  • 1 vejce
    rozšlehané, na potření
  • 2x320 g chlazené listové těsto
  • nakládaná zelenina nebo chutney
    na podávání

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal1259
  • tuky83.8g
  • nasycené45.8g
  • sacharidy78.8g
  • cukry14.6g
  • vláknina8.1g
  • proteín43.4g
  • sůl3.8g

Postup přípravy

  • krok 1

    Cibuli a brambory vložte do parního hrnce a napařujte 8-10 minut, dokud nejsou měkké.

  • krok 2

    V pánvi na mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte mouku a promíchejte na světlou jíšku. Přidávejte mléko po troškách, neustále míchejte, dokud nezískáte hladkou bílou omáčku. Vařte na mírném ohni ještě několik minut, dokud nezhoustne. Přidejte sýry a hořčici a okořeňte špetkou bílého pepře. Vařte ještě minutu, dokud se sýr nerozpustí, poté sejměte z ohně a vmíchejte cibuli, brambory a trochu soli, v závislosti na slanosti sýrů. Dejte do misky a nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté dejte do chladu, dokud nebudete připraveni péct.

  • krok 3

    Zapněte troubu na 200 °C/180 °C s ventilátorem/plyn 6. Rozbalte listové těsto a každé rozkrojte na dvě obdélníky. Na střed jedné strany každého obdélníku těsta dejte lžíci sýrové omáčky a ponechte volný 1 cm od okraje.

  • krok 4

    Potřete odkrytý okraj těsta rozšlehaným vejcem, poté přeložte druhou stranu a okraj utěsněte vidličkou. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete dalším vejcem. Na vršku koláčů nakrojte kříž, aby mohla během pečení unikat pára. Pečte 40-45 minut nebo dokud nejsou zlaté a nafouklé. Nechte 10 minut vychladnout, poté podávejte s nakládanou zeleninou nebo chutney.

reklama
reklama
reklama
reklama