Koláče ze zbytků sýra
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + chlazení
- Snadné
- Porce 4
- 2 cibulejemně nasekané
- 150 g brambornakrájené na kostky o velikosti 1,5 cm
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml plnotučného mléka
- 400 g tvrdých sýrů (směs čedaru, pecorina a gruyère)nastrouhaných
- 2 lžičky hořčice
- bílý pepř
- 1 vejcerozšlehané, na potření
- 2x320 g chlazené listové těsto
- nakládaná zelenina nebo chutneyna podávání
- kcal1259
- tuky83.8g
- nasycené45.8g
- sacharidy78.8g
- cukry14.6g
- vláknina8.1g
- proteín43.4g
- sůl3.8g
Postup přípravy
krok 1
Cibuli a brambory vložte do parního hrnce a napařujte 8-10 minut, dokud nejsou měkké.
krok 2
V pánvi na mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte mouku a promíchejte na světlou jíšku. Přidávejte mléko po troškách, neustále míchejte, dokud nezískáte hladkou bílou omáčku. Vařte na mírném ohni ještě několik minut, dokud nezhoustne. Přidejte sýry a hořčici a okořeňte špetkou bílého pepře. Vařte ještě minutu, dokud se sýr nerozpustí, poté sejměte z ohně a vmíchejte cibuli, brambory a trochu soli, v závislosti na slanosti sýrů. Dejte do misky a nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté dejte do chladu, dokud nebudete připraveni péct.
krok 3
Zapněte troubu na 200 °C/180 °C s ventilátorem/plyn 6. Rozbalte listové těsto a každé rozkrojte na dvě obdélníky. Na střed jedné strany každého obdélníku těsta dejte lžíci sýrové omáčky a ponechte volný 1 cm od okraje.
krok 4
Potřete odkrytý okraj těsta rozšlehaným vejcem, poté přeložte druhou stranu a okraj utěsněte vidličkou. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete dalším vejcem. Na vršku koláčů nakrojte kříž, aby mohla během pečení unikat pára. Pečte 40-45 minut nebo dokud nejsou zlaté a nafouklé. Nechte 10 minut vychladnout, poté podávejte s nakládanou zeleninou nebo chutney.