reklama

  • 40 g másla
  • 1 cibule
    hrubě nasekaná
  • 1 hrst listů tymiánu
  • 1 střední květák
    rozdělený na růžičky a nasekaný
  • 1 brambora
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 150 ml smetany ke šlehání
    nebo crème fraîche
  • trocha extra panenského olivového oleje, na servírování

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal317
  • tuky23g
  • nasycené14g
  • sacharidy18g
  • cukry11g
  • vláknina4g
  • proteín8g
  • sůl0.67g

Postup přípravy

  • krok 1

    Rozpusťte máslo ve velkém hrnci na středním ohni, dokud nezačne prskat, pak přidejte cibuli a pár minut ji se 2 lžícemi tymiánových listů restujte. Vmíchejte květák a brambory (pokud chcete, jemně nakrájejte stonek květáku a také ho přidejte) tak, aby se obalily v máslové cibuli, poté přikryjte a vařte na mírném ohni asi 10 minut, občas promíchejte, dokud zelenina nezměkne, ale nezezlátne.

  • krok 2

    Do hrnce nalijte vývar a přiveďte k varu, poté přidejte mléko a jemně znovu přiveďte k varu. Přidejte listy květáku, pokud používáte, dochuťte podle chuti a nechte odkryté vařit 12-15 minut, dokud zelenina není velmi měkká.

  • krok 3

    Vmíchejte smetanu a znovu přiveďte k varu. Odstavte z ohně a pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Pro extra hladkou polévku, přepasírujte ji přes síto a podávejte s kapkou olivového oleje.

reklama
reklama
reklama
reklama