Krémová květáková polévka
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Porce 4
- 40 g másla
- 1 cibulehrubě nasekaná
- 1 hrst listů tymiánu
- 1 střední květákrozdělený na růžičky a nasekaný
- 1 brambora
- 500 ml zeleninového vývaru
- 500 ml plnotučného mléka
- 150 ml smetany ke šlehánínebo crème fraîche
- trocha extra panenského olivového oleje, na servírování
- kcal317
- tuky23g
- nasycené14g
- sacharidy18g
- cukry11g
- vláknina4g
- proteín8g
- sůl0.67g
Postup přípravy
krok 1
Rozpusťte máslo ve velkém hrnci na středním ohni, dokud nezačne prskat, pak přidejte cibuli a pár minut ji se 2 lžícemi tymiánových listů restujte. Vmíchejte květák a brambory (pokud chcete, jemně nakrájejte stonek květáku a také ho přidejte) tak, aby se obalily v máslové cibuli, poté přikryjte a vařte na mírném ohni asi 10 minut, občas promíchejte, dokud zelenina nezměkne, ale nezezlátne.
krok 2
Do hrnce nalijte vývar a přiveďte k varu, poté přidejte mléko a jemně znovu přiveďte k varu. Přidejte listy květáku, pokud používáte, dochuťte podle chuti a nechte odkryté vařit 12-15 minut, dokud zelenina není velmi měkká.
krok 3
Vmíchejte smetanu a znovu přiveďte k varu. Odstavte z ohně a pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Pro extra hladkou polévku, přepasírujte ji přes síto a podávejte s kapkou olivového oleje.