Květák se sýrovou omáčkou
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 6 porcí
Skip to ingredients
Suroviny
- 1 ks květák, rozdělený na růžičky
- 500 ml mléko
- 4 lžíce mouka hladká
- 50 g máslo
- 100 g čedar, vyzrálý, nastrouhaný
- 2 – 3 lžíce strouhanka
Postup přípravy
- KROK 1
Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci, vložte do ní růžičky květáku a vařte 5 minut do měkka.
- KROK 2
Květák slijte a vyklopte do zapékací mísy. Zahřejte troubu na 220 °C.
- KROK 3
Vraťte hrnec na oheň a vlijte do něj 500 ml mléka, přidejte 4 lžíce mouky a 50 g másla.
- KROK 4
Metlou rychle míchejte, dokud se máslo rozpustí. Přiveďte směs k varu – omáčka začne houstnout. Míchejte další 2 minuty, omáčka bude bublat a zhoustne.
- KROK 5
Vypněte oheň, vmíchejte většinu strouhaného sýru čedar a nalijte omáčku na květák. Rozprostřete navrch zbývající sýr a 2 – 3 lžíce strouhanky.
- KROK 6
Vložte do trouby a pečte 20 minut.