
Lasagne s medvědím česnekem a houbami
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus odstátí
- Snadné
- Porce 4
- 1 lžíce olivového oleje
- 450 g žampionůnakrájených
- 2 šalotkyjemně nasekané
- 2 stroužky česnekunadrcené
- 100 ml bílého vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 45 g medvědího česnekuhrubě nasekaného
- 800 ml mléka
- 100 g másla
- 75 g hladké mouky
- 1 lžička hořčičného prášku
- nastrouhaný muškátový oříšek
- 100 g extra zralého čedarunastrouhaného
- 25 g parmazánunebo vegetariánská alternativa, nastrouhaný
- 150 g mozzarellynastrouhané
- 175 g plátů těstovin lasagne
- rajčatový salátk podávání
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal817
- tuky51g
- nasycené30g
- sacharidy51g
- cukry13g
- vláknina4g
- proteín33g
- sůl1.2g
Postup přípravy
krok 1
Na středně vysokém plameni zahřejte olivový olej v mělkém ohnivzdorném kastrolu nebo pánvi (asi 25 cm široké) a smažte žampiony 7-10 minut, dokud nezhnědnou. Přidejte šalotky a česnek a restujte ještě několik minut, dokud nebudou voňavé. Přilijte bílé víno a rajčatový protlak a nechte probublávat, dokud se nezredukuje a nezhoustne, pak dobře ochuťte. Sundejte z ohně a dejte stranou.
krok 2
Předehřejte troubu na 200 °C/180 °C s ventilátorem/plyn 6. Rozmixujte medvědí česnek a mléko v mixéru dojemna. Přelijte do džbánu. Zahřejte máslo v hrnci na středním ohni a když začne bublat, přidejte mouku, hořčičný prášek a muškátový oříšek a míchejte do pasty. Vařte 3-4 minuty, dokud mírně nezhnědne. Postupně přilévejte mléčnou směs, po každém přidání dobře prošlehejte. Přiveďte k varu, stále šlehejte. Jakmile směs začne vařit, šlehejte asi 5 minut nebo dokud nebude hladká a hustá. Ochuťte dle potřeby.
krok 3
Smíchejte tři druhy sýrů v míse. Přendejte dvě třetiny hub z kastrolu do mísy a zbylé houby rovnoměrně rozložte na dno kastrolu. Polijte čtvrtinou bílé omáčky, přidejte čtvrtinu sýra a položte pláty lasagní - na každou vrstvu by se vám měly vejít asi čtyři pláty. Postup opakujte ještě dvakrát, poté na poslední vrstvě těstovin nalijte zbytek omáčky a posypte zbylým sýrem.
krok 4
Pečte v troubě 25-30 minut, dokud nebudou zlatavé a bublající. Nechte stát 10 minut před podáváním.