reklama

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 450 g žampionů
    nakrájených
  • 2 šalotky
    jemně nasekané
  • 2 stroužky česneku
    nadrcené
  • 100 ml bílého vína
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 45 g medvědího česneku
    hrubě nasekaného
  • 800 ml mléka
  • 100 g másla
  • 75 g hladké mouky
  • 1 lžička hořčičného prášku
  • nastrouhaný muškátový oříšek
  • 100 g extra zralého čedaru
    nastrouhaného
  • 25 g parmazánu
    nebo vegetariánská alternativa, nastrouhaný
  • 150 g mozzarelly
    nastrouhané
  • 175 g plátů těstovin lasagne
  • rajčatový salát
    k podávání

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal817
  • tuky51g
  • nasycené30g
  • sacharidy51g
  • cukry13g
  • vláknina4g
  • proteín33g
  • sůl1.2g
reklama

Postup přípravy

  • krok 1

    Na středně vysokém plameni zahřejte olivový olej v mělkém ohnivzdorném kastrolu nebo pánvi (asi 25 cm široké) a smažte žampiony 7-10 minut, dokud nezhnědnou. Přidejte šalotky a česnek a restujte ještě několik minut, dokud nebudou voňavé. Přilijte bílé víno a rajčatový protlak a nechte probublávat, dokud se nezredukuje a nezhoustne, pak dobře ochuťte. Sundejte z ohně a dejte stranou.

  • krok 2

    Předehřejte troubu na 200 °C/180 °C s ventilátorem/plyn 6. Rozmixujte medvědí česnek a mléko v mixéru dojemna. Přelijte do džbánu. Zahřejte máslo v hrnci na středním ohni a když začne bublat, přidejte mouku, hořčičný prášek a muškátový oříšek a míchejte do pasty. Vařte 3-4 minuty, dokud mírně nezhnědne. Postupně přilévejte mléčnou směs, po každém přidání dobře prošlehejte. Přiveďte k varu, stále šlehejte. Jakmile směs začne vařit, šlehejte asi 5 minut nebo dokud nebude hladká a hustá. Ochuťte dle potřeby.

  • krok 3

    Smíchejte tři druhy sýrů v míse. Přendejte dvě třetiny hub z kastrolu do mísy a zbylé houby rovnoměrně rozložte na dno kastrolu. Polijte čtvrtinou bílé omáčky, přidejte čtvrtinu sýra a položte pláty lasagní - na každou vrstvu by se vám měly vejít asi čtyři pláty. Postup opakujte ještě dvakrát, poté na poslední vrstvě těstovin nalijte zbytek omáčky a posypte zbylým sýrem.

  • krok 4

    Pečte v troubě 25-30 minut, dokud nebudou zlatavé a bublající. Nechte stát 10 minut před podáváním.

reklama
reklama
reklama
reklama