Vietnamský salát s mořskými plody
Rychlý vietnamský salát s mořskými plody vyniká pikantní sladkokyselou zálivkou. Skvělý tip na zdravou večeři pro milovníky asijských chutí a mořských plodů, který máte na talíři za deset minut.
Přiravte marinádu. Obě omáčky dejte do misky a dobře promíchejte. Filet vložte do marinády kůží nahoru. Nechte zatím stranou.
Rýži vsypte do středně velkého hrnce a zalijte studenou vodou, aby rýže byla těsně pokrytá. Přiveďte k varu a poté vařte 20 minut, dokud rýže nezměkne a nevsákne všechnu vodu. Před koncem vaření umístěte nad hrnec síto a vložte do něj pak čoi, přiklopte a 6 minut takto napařujte doměkka.
Mezitím rozpalte gril (nebo gril v troubě) na maximum. Lososa položte kůží nahoru do zapékací misky vyložené alobalem. Grilujte 4–5 minut, potřete marinádou, poté obraťte a grilujte další 3 minuty. Posypte sezamovými semínky a grilujte ještě 1 minutu, dokud semínka nezezlátnou a losos se nepropeče.
Jarní cibulku a koriandr vmíchejte do rýže, navrch rýže umístěte lososa. Přelijte zbylou marinádou ze zapékací misky a pokapejte šťávou z limety. Podávejte s pak čoi.