reklama

Suroviny

  • 3 lžíce olivový olej, plus další na plech
  • 1 ks lilek, malý, nakrájený na 3cm kousky (250 g)
  • 500 g rajčata, různých tvarů, barev a velikostí, některá nakrájená na klínky, některá přepůlená napůl (s uchováním veškeré šťávy a semínek)
  • 1 špetka krupicový cukr
  • 2 lžičky vinný ocet červený
  • 2 snítky tymián, otrhané lístky, plus více na ozdobu
  • ½ lžičky koriandr (semínka)
  • ½ lžičky chilli vločky
  • 150 g kváskový chléb, natrhaný na kousky
  • 2 ks šalotka, oloupaná a nakrájená podélně
  • 2 lžíce černé olivy kalamata, zbavené pecek a překrojené napůl
  • 4 vejce
  • 125 g ricotta
  • 10 g parmazán (nebo vegetariánská alternativa), nastrouhaný
  • 1 ks mozzarella, natrhaná na kousky
  • 1 hrst řeřicha, lehce obalená v octové zálivce, na ozdobu (volitelné)

Postup přípravy

  • KROK 1

    Velký pekáč (asi 35 x 25 cm) vymažte olejem. Lilek dejte do síta a zasypte ½ lžičkou soli. Potřete celý lilek solí a nechte 30 minut odkapat nad mísou nebo dřezem. Během té doby dejte rajčata do mísy se špetkou soli, cukrem, octem a lístky tymiánu.

  • KROK 2

    Troubu rozehřejte na 180 °C. Z lilku setřete přebytečnou sůl a vlhkost. Zahřejte 2 lžíce olivového oleje na nepřilnavé pánvi na středním až vysokém ohni a poté přidejte semínka koriandru. Když prskají, vmíchejte lilek a chilli vločky. Restujte za občasného míchání 15–20 minut, dokud lilek nezkaramelizuje a uprostřed nezměkne.

  • KROK 3

    Přendejte do mísy s rajčaty, přidejte chléb, šalotku a olivy. Směs přendejte do pekáčku a zarovnejte. Pokapejte zbytkem olivového oleje a pečte 20 minut.

  • KROK 4

    Vejce rozšlehejte s ricottou, parmazánem, osolte a opepřete, poté nalijte na zeleninu a přidejte mozzarellu, kterou lehce zamíchejte se zeleninou. Vraťte do trouby na dalších 15 minut, dokud nebude chleba křupavý a sýr se nerozpustí. Pokud chcete, podávejte ozdobené řeřichou v octové zálivce.

reklama
reklama
reklama
reklama