Lískooříšková zmrzlina s čokoládovou omáčkou
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus mražení
- Snadné
- 6 porcí
Suroviny
- 175 g lískové ořechy
- 300 ml smetana ke šlehání
- 300 ml plnotučné mléko
- 100 g muscovado cukr světlý
- 3 žloutky
Čokoládová omáčka
- 150 ml smetana ke šlehání
- 1 lžička káva instantní
- 100 g čokoláda, nakrájená na kousky
- 1 lžíce lískooříškový likér např. Frangelico
Postup přípravy
- KROK 1
Ořechy opékejte na suché pánvi 5 minut dozlatova. Nechte vychladnout. 25 g nakrájejte nahrubo a dejte stranou. Smetanu, mléko a cukr zahřejte v pánvi téměř k varu. V malé misce ušlehejte žloutkya následně zalijte trochou horké smetany a znovu prošlehejte.
- KROK 2
Nalijte vaječnou směs do kastrůlku a zvolna vařte asi 8-10 minut, dokud nebude dostatečně hustá, podobně jako pudink. Postavte středně velkou misku nad další misku s ledovou vodou. Jakmile pudink zhoustne, sceďte ho do mísy a poté vmíchejte 150 g lískových oříšků. Nechte trochu vychladnout, poté směs nalijte do mixéru a vyšlehejte do hladka. Nalijte do výrobníku zmrzliny a počkejte, než se zmrzlina narmazí. Uchovávejte v mrazáku až jeden měsíc.
- KROK 3
Na omáčku svařte smetanu s kávou. Sundejte z plamene a vmíchejte čokoládu, dokud se zcela nerozpustí, a pak vmíchejte likér.
- KROK 4
Kopečky zmrzliny podávejte v miskách a navrch ozdobte čokoládovou omáčkou a sekanými oříšky.