reklama

Suroviny

  • 250 ml mléko
  • 260 g mouka hladká
  • 1 ks vejce
  • 25 g droždí
  • 30 g cukr
  • 300 g jahody
  • 3 g sůl
  • 60 ml olej
  • 30 g cukr moučkový

Postup přípravy

  • KROK 1

    Vyndejte vejce a mléko z lednice alespoň hodinu před přípravou, aby získaly pokojovou teplotu.

  • KROK 2

    Mléko mírně zahřejte asi na 30 stupňů. Nalijte mléko do mísy, přidejte droždí, cukr a 60 g mouky a dobře promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout. Mísu s těstem můžete také vložit do trouby vyhřáté na 40 °C.

  • KROK 3

    Do vzniklého kvásku přidejte vejce, zbytek mouky a sůl. Důkladně míchejte asi 3 minuty. Mísu s hotovým těstem přikryjte a nechte 20 – 30 minut kynout.

  • KROK 4

    Zatímco těsto kyne, jahody opláchněte jahody pod tekoucí vodou. Osušte je a zbavte stopek. Jahody na palačinky nakrájejte na plátky.

  • KROK 5

    Ve velké pánvi rozpalte olej. Vlijte na pánev čtyři dávky těsta, do každé vložte plátky jahod. Asi po minutě lívanečky je otočte. Smažte na středním plameni do zhnědnutí. Hotové opečené lívanečky vrstvěte na talíř, můžete je před tím nechat osušit na papírové utěrce.

  • KROK 6

    Lívanečky podávejte s moučkovým cukrem nebo jinými oblíbenými surovinami.

reklama
reklama
reklama
reklama