Lososové burgry s bylinkovou omáčkou
- Příprava a čas vaření
- Vaření -
- 4 porce
- 1 cibule
- 6 nakládaných okurek
- 4 listy salátu
- svazek petržele
- 1 citron
- 130 g zakysané smetany
- 1 čl hořčice
- 1 čl medu
- sůl
- pepř
- 400 g lososafilety
- 1 pl olej
- 4 housky
- kcal614
- tuky34.5g
- nasycené7.5g
- sacharidy44.5g
- cukry7.5g
- vláknina3.5g
- proteín31.5g
- sůl1.8g
Postup přípravy
krok 1
Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Polovinu nakrájejte na jemné plátky na polevu a zbytek nasekejte nadrobno. Nakrájejte jednu okurku na porci na dlouhé tenké plátky. Zbylé okurky nakrájíme nadrobno.
krok 2
Listy hlávkového salátu a petrželky opláchněte a osušte. Hlávkový salát natrháme nahrubo, aby se listy později dobře vešly do závitků jako zálivka. Petrželku nasekáme nadrobno. Citron omyjeme, nakrájíme na poloviny a z jedné poloviny vymačkáme šťávu. Druhou polovinu nakrájejte na měsíčky.
krok 3
Smíchejte zakysanou smetanu s 1 lžící citronové šťávy, hořčicí, medem, nakrájenými okurkami, cibulí a petrželkou, aby vznikla omáčka. Vše dochutíme jodizovanou solí a pepřem.
krok 4
Filet z lososa nakrájíme na tenké plátky. Poté plátky lososa osolte a opepřete. Smažíme na rozpálené pánvi s rozpáleným(!) řepkovým olejem asi 1 minutu z obou stran. Mezitím závitky rozřízneme a každou polovinu rolky potřeme připravenou omáčkou a poklademe listy salátu.
krok 5
Osmaženého lososa rozložíme na připravená dna závitků. Burgery ozdobte kolečky cibule a plátky okurky, poklaďte horními půlkami housky a burgery podávejte spolu s měsíčky citronu.