Luxusní čokoládový dort s malinami pro začátečníky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Plus ztuhnutí před noc v lednici
- Snadné
- Porce 8
Na korpus
- 50g hořká čokoláda 70%rozlámaná na kousky
- 50g máslo
- 1 zlatý sirup
- 200g ovesné sušenky
Na čokoládovou pěnu
- hořká čokoláda 70%nalámaná na kousky
- mléčná čokoláda (minimálně 30%)nalámaná na kousky
- 4 vejcežloutky a bílky oddělené
- 300 ml smetany ke šlehání
- 450 g čerstvé maliny
- kcal691
- tuky52.1g
- nasycené28.7g
- sacharidy42.5g
- cukry31g
- vláknina5g
- proteín10.4g
- sůl0.6g
Postup přípravy
krok 1
Na sušenkový korpus vložte čokoládu s máslem a zlatým sirupem do misky a společně rozpusťte - buď šetrně nad vodní lázní nebo v mikrovlnné troubě.
krok 2
Sušenky vložte do sáčku a rozdrťte pomocí válečku do konzistence drobenky. Spojte rozdrcené sušenky s rozpuštěnou směsí čokolády a upěchujte na dno rozvíratelné dortové formy o průměru 23cm. Nechte asi hodinu ztuhnout v lednici.
krok 3
Na pěnu rozpusťte nad vodní lázní nebo opatrně v mikrovlnné troubě hořkou a mléčnou čokoládu a nechte zchladnout. Elektrickým šlehačem ušlehejte bílky v čisté míse do tuha. V jiné míse čistými metlami ušlehejte smetanu ke šlehání aby držela pohromadě, ale ještě se neformovala ani do měkkých špiček.
krok 4
Do směsi hořké a mléčné čokolády vmíchejte žloutky, poté do směsi jemně zapracujte metlou ušlehanou smetanu. Pokud čokoláda vypadá, že by se mohla srážet, pracujte rychle. Stěrkou opatrně vmíchejte sníh z bílků, směs rozetřete na sušenkový základ a vraťte přes noc do lednice. Nechte zcela zatuhnout.
krok 5
Ztuhlý dort vyjměte z formy, ozdobte malinami a podávejte.