Luxusní zmrzlina s muškátovým oříškem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + mražení
- na 500 ml zmrzliny
Suroviny
- 284 ml vysokotučná smetana ke šlehání
- 200 ml plnotučné mléko
- 6 ks žloutek
- 50 g cukr
- 1 lžička muškátový oříšek, čerstvě nastrouhaný
Postup přípravy
- KROK 1
Zahřejte smetanu a plnotučné mléko v hrnci, dokud nezačnou vřít.
- KROK 2
Mezitím ve velké míse vyšlehejte žloutky s cukrem. Když je směs mléka a smetany připravená, za stálého šlehání ji postupně přilévejte ke žloutkům.
- KROK 3
Směs nalijte zpět do čisté pánve a za stálého míchání ji mírně zahřívejte asi 10 minut, dokud nezhoustne natolik, že se přichytává k zadní části lžíce. Výsledný krém přeceďte přes síto do jiné velké mísy, vmíchejte čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek a nechte vychladnout.
- KROK 4
Krém nechte zmrazit ve zmrzlinovači nebo ho nalijte do mrazuvzdorné nádoby a nechte asi 1,5 hodiny mrazit, aby zmrzl po okrajích. Zmrazené okraje vmíchejte do směsi a postup opakujte ještě dvakrát nebo dokud není zmrzlina hladká a hustá. Před podáváním nechte mrazit alespoň 4 hodiny.