reklama

Suroviny

  • 4 filety makrela, čerstvá, zbavená kostí, každý nakrájený na 4 velké kusy
  • 2 lžíce hladká mouka
  • 450 ml slunečnicový olej,
  • 1 jarní cibulka, jemně nakrájené

Na sladkokyselou omáčku

  • 2 lžičky sójová omáčka tmavá
  • 1 lžíce rýžový ocet
  • 3 lžíce rajčatový kečup
  • 1 lžička Thajská rybí omáčka
  • 2 lžíce slunečnicový olej
  • 1 cibule malá, nakrájená na 6 klínků
  • 2 stroužky česnek, hrubě nasekaný
  • kousek o velikosti palce zázvor čerstvý, hrubě nasekaný
  • 300 g ananas čerstvý, oloupaný a nakrájený na 2cm kousky
  • 1 chilli paprička sušená, rozkrojená na 3 kusy
  • 1 lžička kukuřičná mouka

Postup přípravy

  • KROK 1

    Smíchejte sójovou omáčku, ocet, kečup, rybí omáčku a 100 ml studené vody. Ve woku rozpalte lžíci slunečnicového oleje, přidejte cibuli, česnek a zázvor. Za stálého míchání restujte 30 sekund, poté snižte teplotu a vmíchejte připravenou omáčku.

  • KROK 2

    Poté přidejte ananas a chilli a vařte 3-4 minuty, dokud ananas nezměkne a omáčka nebude úplně horká. Kukuřičnou mouku smícháme s 1 lžící studené vody a vmícháme do omáčky. Vařte do zhoustnutí, případně dochuťte mletým černým pepřem.

  • KROK 3

    Rybu rovnoměrně obalte v mouce smíchané se špetkou soli.

  • KROK 4

    Do středně velké pánve nalijte 1 cm oleje a rozpatle na vysokou teplotu. Když je olej dokonale rozpálený, spusťte rybu pomocí kleští do pánve a zprudka opékejte asi 1-2 minuty z každé strany dozlatova a křupava. Nechte okapat na kuchyňském papíru.

  • KROK 5

    Omáčku pořádně prohřejte, dokud nezačne bublat. Poté ji lžící rozdělte na talíř a navrch položte horkou rybu. Posypejte nakrájenou jarní cibulkou a ihned podávejte.

reklama
reklama
reklama
reklama