Makrela se sladkokyselou omáčkou
- Příprava a čas vaření
- Příprava -
- Vaření
- Snadné
- 2 porce
- 4 filety makrelačerstvá, zbavená kostí, každý nakrájený na 4 velké kusy
- 2 lžíce hladká mouka
- 450 ml slunečnicový olej
- 1 jarní cibulkajemně nakrájené
Na sladkokyselou omáčku
- 2 lžičky sójová omáčkatmavá
- 1 lžíce rýžový ocet
- 3 lžíce rajčatový kečup
- 1 lžička Thajská rybí omáčka
- 2 lžíce slunečnicový olej
- 1 cibulemalá, nakrájená na 6 klínků
- 2 stroužky česnekhrubě nasekaný
- kousek o velikosti palce zázvor čerstvýhrubě nasekaný
- 300 g ananasčerstvý, oloupaný a nakrájený na 2cm kousky
- 1 chilli papričkasušená, rozkrojená na 3 kusy
- 1 lžička kukuřičná mouka
- kcal883
- tuky65g
- nasycené11g
- sacharidy36g
- cukry24g
- vláknina3g
- proteín41g
- sůl2.67g
Postup přípravy
krok 1
Smíchejte sójovou omáčku, ocet, kečup, rybí omáčku a 100 ml studené vody. Ve woku rozpalte lžíci slunečnicového oleje, přidejte cibuli, česnek a zázvor. Za stálého míchání restujte 30 sekund, poté snižte teplotu a vmíchejte připravenou omáčku.
krok 2
Poté přidejte ananas a chilli a vařte 3-4 minuty, dokud ananas nezměkne a omáčka nebude úplně horká. Kukuřičnou mouku smícháme s 1 lžící studené vody a vmícháme do omáčky. Vařte do zhoustnutí, případně dochuťte mletým černým pepřem.
krok 3
Rybu rovnoměrně obalte v mouce smíchané se špetkou soli.
krok 4
Do středně velké pánve nalijte 1 cm oleje a rozpatle na vysokou teplotu. Když je olej dokonale rozpálený, spusťte rybu pomocí kleští do pánve a zprudka opékejte asi 1-2 minuty z každé strany dozlatova a křupava. Nechte okapat na kuchyňském papíru.
krok 5
Omáčku pořádně prohřejte, dokud nezačne bublat. Poté ji lžící rozdělte na talíř a navrch položte horkou rybu. Posypejte nakrájenou jarní cibulkou a ihned podávejte.