reklama

  • 4 filety makrela
    čerstvá, zbavená kostí, každý nakrájený na 4 velké kusy
  • 2 lžíce hladká mouka
  • 450 ml slunečnicový olej
  • 1 jarní cibulka
    jemně nakrájené

Na sladkokyselou omáčku

  • 2 lžičky sójová omáčka
    tmavá
  • 1 lžíce rýžový ocet
  • 3 lžíce rajčatový kečup
  • 1 lžička Thajská rybí omáčka
  • 2 lžíce slunečnicový olej
  • 1 cibule
    malá, nakrájená na 6 klínků
  • 2 stroužky česnek
    hrubě nasekaný
  • kousek o velikosti palce zázvor čerstvý
    hrubě nasekaný
  • 300 g ananas
    čerstvý, oloupaný a nakrájený na 2cm kousky
  • 1 chilli paprička
    sušená, rozkrojená na 3 kusy
  • 1 lžička kukuřičná mouka

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal883
  • tuky65g
  • nasycené11g
  • sacharidy36g
  • cukry24g
  • vláknina3g
  • proteín41g
  • sůl2.67g

Postup přípravy

  • krok 1

    Smíchejte sójovou omáčku, ocet, kečup, rybí omáčku a 100 ml studené vody. Ve woku rozpalte lžíci slunečnicového oleje, přidejte cibuli, česnek a zázvor. Za stálého míchání restujte 30 sekund, poté snižte teplotu a vmíchejte připravenou omáčku.

  • krok 2

    Poté přidejte ananas a chilli a vařte 3-4 minuty, dokud ananas nezměkne a omáčka nebude úplně horká. Kukuřičnou mouku smícháme s 1 lžící studené vody a vmícháme do omáčky. Vařte do zhoustnutí, případně dochuťte mletým černým pepřem.

  • krok 3

    Rybu rovnoměrně obalte v mouce smíchané se špetkou soli.

  • krok 4

    Do středně velké pánve nalijte 1 cm oleje a rozpatle na vysokou teplotu. Když je olej dokonale rozpálený, spusťte rybu pomocí kleští do pánve a zprudka opékejte asi 1-2 minuty z každé strany dozlatova a křupava. Nechte okapat na kuchyňském papíru.

  • krok 5

    Omáčku pořádně prohřejte, dokud nezačne bublat. Poté ji lžící rozdělte na talíř a navrch položte horkou rybu. Posypejte nakrájenou jarní cibulkou a ihned podávejte.

reklama
reklama
reklama
reklama