Marinovaná sladkokyselá cuketa
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- + marinování přes noc
- Velmi snadné
- 7 porcí
Přejít na suroviny
- 3kg cuketa
- 15g kyselina citronová
- 1kg cukrkrystal
- 16g cukrvanilkový
- 8 hřebíček
- 1 ½l voda
- kcal400
- tuky0.6g
- nasycené0.1g
- sacharidy100g
- cukry90g
- vláknina1g
- proteín1.5g
- sůl0.01g
Postup přípravy
krok 1
Cuketu omyjte, oloupete, zbavte semínek a nakrájete na kostičky.
krok 2
V kastrolu rozpusťte ve vodě kyselinu citronovou a přiveďte k varu. Nalijte horkou vodu na cuketu a nechte přes noc uležet, aby se chutě propojily.
krok 3
Marinovanou cuketu po 24 hodinách sceďte. Kyselý nálev slijte do hrnce, přidejte do něj všechen cukr a hřebíček. Vařte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte znova cuketu a vařte asi 5 – 10 minut na mírném plameni.
krok 4
Do čistých sklenic nakládejte cuketu a zalijte horkým nálevem. Nechte 1 cm místa od okraje sklenice. Vzduchové bubliny nechte uniknout.
krok 5
Dno velkoho hrnce vyložte utěrkou. Sklenice s cuketami do něj postavte tak, aby se navzájem nedotýkaly. Naplňte hrnec vodou do 3/5 výšky sklenic. Vařte na mírném ohni 5 – 10 minut.