reklama

  • 3kg cuketa
  • 15g kyselina citronová
  • 1kg cukr
    krystal
  • 16g cukr
    vanilkový
  • 8 hřebíček
  • 1 ½l voda

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal400
  • tuky0.6g
  • nasycené0.1g
  • sacharidy100g
  • cukry90g
  • vláknina1g
  • proteín1.5g
  • sůl0.01g

Postup přípravy

  • krok 1

    Cuketu omyjte, oloupete, zbavte semínek a nakrájete na kostičky.

  • krok 2

    V kastrolu rozpusťte ve vodě kyselinu citronovou a přiveďte k varu. Nalijte horkou vodu na cuketu a nechte přes noc uležet, aby se chutě propojily.

  • krok 3

    Marinovanou cuketu po 24 hodinách sceďte. Kyselý nálev slijte do hrnce, přidejte do něj všechen cukr a hřebíček. Vařte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte znova cuketu a vařte asi 5 – 10 minut na mírném plameni.

  • krok 4

    Do čistých sklenic nakládejte cuketu a zalijte horkým nálevem. Nechte 1 cm místa od okraje sklenice. Vzduchové bubliny nechte uniknout.

  • krok 5

    Dno velkoho hrnce vyložte utěrkou. Sklenice s cuketami do něj postavte tak, aby se navzájem nedotýkaly. Naplňte hrnec vodou do 3/5 výšky sklenic. Vařte na mírném ohni 5 – 10 minut.

reklama
reklama
reklama
reklama