Máslová zmrzlina s brandy
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + mražení
- na 1 litr zmrzliny
Přejít na suroviny
- 140 g máslo
- 100 ml brandy
- 300 ml mléko
- 2 ks velké žloutky
- 175 g světlý třtinový cukr
- 150 ml vysokotučná smetana ke šlehání
- kcal195
- tuky16g
- nasycené10g
- sacharidy10g
- cukry10g
- vláknina0g
- proteín1g
- sůl0.2g
Postup přípravy
krok 1
Máslo zahřívejte na malé pánvi a ve chvíli, kdy začně chytat oříškově hnědou barvu, ihned ho stáhněte z plotny, protože se bude dále zabarvovat. Vmíchejte do něj brandy a nechte vychladnout.
krok 2
V hrnci zahřejte mléko, ale nenechte ho vařit. Žloutky a cukr šlehejte v míse, dokud nezesvětlají. Za stálého šlehání přilijte horké mléko a vraťte do hrnce na mírném ohni. Vařte 3 až 4 minuty a celou dobu tuto pudinkovou směs míchejte dřevěnou vařečkou, dokud nezhoustne natolik, že se začne chystat na zadní stranu vařečky. Poté nechte vychladnout.
krok 3
Vyšlehejte smetanu do měkkých a nadýchaných špiček. Vmíchejte do ní brandy máslo a pudinkovou směs. Výslednou zmrzlinovou směs dejte ztuhnout do zmrzlinovače. Zmrzlina vám v mrazničce vydrží až 2 měsíce.