Mrkvička s citronem a tymiánem
Využijte sladkou sezónní mrkev a připravte z ní skvělou přílohu. Bylinky, med a citrusy jí dodají dokonalou chuť.
Troubu rozehřejte na 190 C/170 C, horkovzdušnou/plynovou na stupeň 5. Do vnitřku kuřete vložte jeden rozpůlený citron, 2 snítky rozmarýnu, 1 rozčtvrcenou cibuli a trochu koření. Připravené kuře vložte do velkého pekáče.
Rozdrťte 3 stroužky česneku, přidejte do malé misky s lístky tymiánu a olivovým olejem, promíchejte a směsí potřete celé kuře.
Kolem kuřete naaranžujte brambory, zbytek citronů a cibule, rozmarýn a celé stroužky česneku a citronový tymián. Pečte v troubě 1 hodinu 20 minut. Během pečení brambory v pekáči jednou nebo dvakrát prohrábněte. Chcete-li zkontrolovat, zda je kuře propečené, propíchněte stehno špejlí.
Vyjměte kuře z pekáče, nechte stéct šťávu a kuře přeložte na mísu nebo prkénko. Nechte 15-20 minut odpočívat. Pekáč vraťte do trouby. Teplotu zvyšte na 200 C/ 180 C, horkovzduškou /plynovou na stupeň 6. Při vyšší teplotě nechce brambory dopéct dalších 10-15 minut nebo do změknutí.
Brambory vyjměte děrovanou lžící. Potom použíjte šťouchadlo na brambory k rozmačkání všech citronů, bylinek a česneku v pekáči. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody. Směs propasírujte přes sítko a v případě potřeby dochuťte solí a pepřem.