Citronové pečené kuře a brambory z jedné pánve
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Serves 4
Suroviny
- 1 1/2 kg kuře
- 6 citronů, rozpůlené
- 4 větvičky rozmarýnu
- 2 cibule, rozčtvrcené
- 9 stroužků česneku
- 1 lžíce tymiánu listy, nasekané
- 2 lžíice olivového oleje
- 500 g baby nových brambor, rozpůlené
- 3 větvičky citronového tymiánu
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu rozehřejte na 190 C/170 C, horkovzdušnou/plynovou na stupeň 5. Do vnitřku kuřete vložte jeden rozpůlený citron, 2 snítky rozmarýnu, 1 rozčtvrcenou cibuli a trochu koření. Připravené kuře vložte do velkého pekáče.
- KROK 2
Rozdrťte 3 stroužky česneku, přidejte do malé misky s lístky tymiánu a olivovým olejem, promíchejte a směsí potřete celé kuře.
- KROK 3
Kolem kuřete naaranžujte brambory, zbytek citronů a cibule, rozmarýn a celé stroužky česneku a citronový tymián. Pečte v troubě 1 hodinu 20 minut. Během pečení brambory v pekáči jednou nebo dvakrát prohrábněte. Chcete-li zkontrolovat, zda je kuře propečené, propíchněte stehno špejlí.
- KROK 4
Vyjměte kuře z pekáče, nechte stéct šťávu a kuře přeložte na mísu nebo prkénko. Nechte 15-20 minut odpočívat. Pekáč vraťte do trouby. Teplotu zvyšte na 200 C/ 180 C, horkovzduškou /plynovou na stupeň 6. Při vyšší teplotě nechce brambory dopéct dalších 10-15 minut nebo do změknutí.
- KROK 5
Brambory vyjměte děrovanou lžící. Potom použíjte šťouchadlo na brambory k rozmačkání všech citronů, bylinek a česneku v pekáči. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody. Směs propasírujte přes sítko a v případě potřeby dochuťte solí a pepřem.