reklama

  • 1 krocan
    asi 6 kg
  • 125 g másla
  • 1 citron
    rozkrojený na poloviny a ostrouhaná kůra
  • 2 cibule
    1 rozkrojená na poloviny a 1 nakrájená na silné plátky
  • 2 bobkové listy
  • 1 česnek
    rozmačkaný
  • 1 snítka rozmarýnu
    listy stažené a jemně nasekané
  • olivový olej
  • maldonská sůl
  • 200 ml bílého vína

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal736
  • tuky35.3g
  • sacharidy4.1g
  • vláknina0.7g
  • proteín100.6g
  • sůl1.23g

Postup přípravy

  • krok 1

    Rozehřejte troubu na 180 °C nebo na horkovzduch na 160 °C. Smíchejte máslo s citronem a dobře okořeňte. Jemně vsuňte prsty pod kůži krocana, začněte od krku a postupně uvolněte kůži od masa přes obě prsa i horní část stehen – budete muset vsunout celou ruku, abyste dosáhli tak daleko. Rozetřete citronové máslo pod kůži, vtlačte ho co nejvíce dovnitř, a potom kůži opět uhlaďte na místo. Dejte do dutiny krocana poloviny cibule a bobkové listy.

  • krok 2

    Smíchejte česnek a rozmarýn s dostatkem olivového oleje na vytvoření pasty, potřete kůži krocana a posypte solí ve vločkách.

  • krok 3

    Rozložte nakrájenou cibuli na dno velkého pekáče a zalijte vínem. Na cibuli položte krocana a celý pekáč zakryjte alobalem. Pečte krocana 40 minut na každý kilogram váhy, v průběhu pečení jednou nebo dvakrát přelijte výpekem. Pak krocana vytáhněte a zvyšte teplotu trouby na 220 °C nebo na horkovzduch na 200 °C. Odstraňte alobal a vraťte do trouby na dalších 30 minut, nebo dokud kůže není zlatavá. Abyste zjistili, zda je hotový, propíchněte nejtučnější část stehna jehlou – šťávy, které vytečou, by měly být čiré a ne růžové; pokud jsou růžové, pokračujte v pečení a zkontrolujte znovu po každých 10 minutách. Pokud máte rádi maso krocana téměř odpadávající od kostí, zkontrolujte pohybem nohy – měla by se mírně hýbat, pokud je maso připravené oddělit se od kostí.

  • krok 4

    Po dopečení nechte krocana odpočinout, volně pokrytého alobalem, alespoň 30 minut až hodinu před podáváním.

reklama
reklama
reklama
reklama