Italský pečený krocan
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- platí pro 6kg krocana
- Snadné
- Porce 8
- 1 krocanasi 6 kg
- 125 g másla
- 1 citronrozkrojený na poloviny a ostrouhaná kůra
- 2 cibule1 rozkrojená na poloviny a 1 nakrájená na silné plátky
- 2 bobkové listy
- 1 česnekrozmačkaný
- 1 snítka rozmarýnulisty stažené a jemně nasekané
- olivový olej
- maldonská sůl
- 200 ml bílého vína
- kcal736
- tuky35.3g
- sacharidy4.1g
- vláknina0.7g
- proteín100.6g
- sůl1.23g
Postup přípravy
krok 1
Rozehřejte troubu na 180 °C nebo na horkovzduch na 160 °C. Smíchejte máslo s citronem a dobře okořeňte. Jemně vsuňte prsty pod kůži krocana, začněte od krku a postupně uvolněte kůži od masa přes obě prsa i horní část stehen – budete muset vsunout celou ruku, abyste dosáhli tak daleko. Rozetřete citronové máslo pod kůži, vtlačte ho co nejvíce dovnitř, a potom kůži opět uhlaďte na místo. Dejte do dutiny krocana poloviny cibule a bobkové listy.
krok 2
Smíchejte česnek a rozmarýn s dostatkem olivového oleje na vytvoření pasty, potřete kůži krocana a posypte solí ve vločkách.
krok 3
Rozložte nakrájenou cibuli na dno velkého pekáče a zalijte vínem. Na cibuli položte krocana a celý pekáč zakryjte alobalem. Pečte krocana 40 minut na každý kilogram váhy, v průběhu pečení jednou nebo dvakrát přelijte výpekem. Pak krocana vytáhněte a zvyšte teplotu trouby na 220 °C nebo na horkovzduch na 200 °C. Odstraňte alobal a vraťte do trouby na dalších 30 minut, nebo dokud kůže není zlatavá. Abyste zjistili, zda je hotový, propíchněte nejtučnější část stehna jehlou – šťávy, které vytečou, by měly být čiré a ne růžové; pokud jsou růžové, pokračujte v pečení a zkontrolujte znovu po každých 10 minutách. Pokud máte rádi maso krocana téměř odpadávající od kostí, zkontrolujte pohybem nohy – měla by se mírně hýbat, pokud je maso připravené oddělit se od kostí.
krok 4
Po dopečení nechte krocana odpočinout, volně pokrytého alobalem, alespoň 30 minut až hodinu před podáváním.