reklama

  • 1 celé kuře
  • 1 citron
    půlený
  • 1 bobkový list
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2-3 brambory
    čtvrcené
  • 3-4 mrkve
    očištěné a oškrábané
  • 1 šalotka
    jemně nasekaná
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 4 lžíce crème fraîche
  • ½ lžičky estragonu
    nasekané listy
  • 200 g širokých fazolí

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal936
  • tuky58.3g
  • nasycené15.9g
  • sacharidy38.3g
  • cukry14.8g
  • vláknina15.8g
  • proteín56.8g
  • sůl1.4g

Postup přípravy

  • krok 1

    Předehřejte troubu na 220 °C nebo na ventilátor na 200 °C. Kuře vložte do středně velkého pekáče. Vymačkejte polovinu citronu na kůži a druhou půlku citronu vložte do břišní dutiny s bobkovým listem. Osolte a opepřete uvnitř i zvenku. Potřete kůži 1 lžící oleje a vložte do trouby. Pečte 20 minut, poté snižte teplotu na 200 °C nebo horkovzduch na 180 °C a pečte dalších 40-50 minut, dokud nebude maso propečené. Zkontrolujte vpíchnutím nože do masa mezi nohou a prsem – šťáva by měla být čirá.

  • krok 2

    Mezitím vařte brambory v osolené vodě 15 minut, dokud nebudou na dotek měkké, aniž by se rozpadly. Důkladně sceďte a nechte oschnout. Rozehřejte zbylý olej v mělkém plechu nad kuřetem na několik minut, poté jemně vložte brambory do horkého tuku a promíchejte tak, aby tuk brambory obalil. Přidejte do plechu mrkev. Dobře osolte a opepřete a pečte nad pekáčem s kuřetem cca 40 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé, v polovině pečení promíchejte.

  • krok 3

    Když je kuře upečené, přendejte ho na talíř, volně zakryjte fólií a nechte 15 minut odpočívat. Zatímco kuře odpočívá, dejte šalotku do plechu s výpekem a vařte na středním plameni cca 6-8 minut, dokud nebude průsvitná (přesuňte na pánvičku, pokud váš pekáč nefunguje na sporáku). Vmíchejte hořčici a vývar. Vařte, dokud se nezredukuje na polovinu, poté vmíchejte crème fraîche a přiveďte k varu. Vmíchejte estragon a fazole, osolte, opepřete a přidejte šťávu z citronu. Vařte, dokud nebudou fazole měkké.

  • krok 4

    Naporcované kuře podávejte s pečenými bramborami, mrkví a lžící omáčky z fazolí a estragonu. Zbytky uchovávejte v chladu 2-3 dny.

reklama
reklama
reklama
reklama