Jednoduché pečené kuře
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 4
- 1 celé kuře
- 1 citronpůlený
- 1 bobkový list
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 2-3 bramboryčtvrcené
- 3-4 mrkveočištěné a oškrábané
- 1 šalotkajemně nasekaná
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 100 ml kuřecího vývaru
- 4 lžíce crème fraîche
- ½ lžičky estragonunasekané listy
- 200 g širokých fazolí
- kcal936
- tuky58.3g
- nasycené15.9g
- sacharidy38.3g
- cukry14.8g
- vláknina15.8g
- proteín56.8g
- sůl1.4g
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 220 °C nebo na ventilátor na 200 °C. Kuře vložte do středně velkého pekáče. Vymačkejte polovinu citronu na kůži a druhou půlku citronu vložte do břišní dutiny s bobkovým listem. Osolte a opepřete uvnitř i zvenku. Potřete kůži 1 lžící oleje a vložte do trouby. Pečte 20 minut, poté snižte teplotu na 200 °C nebo horkovzduch na 180 °C a pečte dalších 40-50 minut, dokud nebude maso propečené. Zkontrolujte vpíchnutím nože do masa mezi nohou a prsem – šťáva by měla být čirá.
krok 2
Mezitím vařte brambory v osolené vodě 15 minut, dokud nebudou na dotek měkké, aniž by se rozpadly. Důkladně sceďte a nechte oschnout. Rozehřejte zbylý olej v mělkém plechu nad kuřetem na několik minut, poté jemně vložte brambory do horkého tuku a promíchejte tak, aby tuk brambory obalil. Přidejte do plechu mrkev. Dobře osolte a opepřete a pečte nad pekáčem s kuřetem cca 40 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé, v polovině pečení promíchejte.
krok 3
Když je kuře upečené, přendejte ho na talíř, volně zakryjte fólií a nechte 15 minut odpočívat. Zatímco kuře odpočívá, dejte šalotku do plechu s výpekem a vařte na středním plameni cca 6-8 minut, dokud nebude průsvitná (přesuňte na pánvičku, pokud váš pekáč nefunguje na sporáku). Vmíchejte hořčici a vývar. Vařte, dokud se nezredukuje na polovinu, poté vmíchejte crème fraîche a přiveďte k varu. Vmíchejte estragon a fazole, osolte, opepřete a přidejte šťávu z citronu. Vařte, dokud nebudou fazole měkké.
krok 4
Naporcované kuře podávejte s pečenými bramborami, mrkví a lžící omáčky z fazolí a estragonu. Zbytky uchovávejte v chladu 2-3 dny.