Šťouchané brambory s řeřichou
Jednoduchou bramborovou kaši, se kterou není příliš práce, připravíte v cuku letu. Když do ní přidáte trochu zelené řeříchy nebo jiných listů, získá nový šmrnc.
Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Z vnitřku husy odstraňte veškerý tuk a pomocí špízové špejle propíchejte kůži po celém těle, zejména pod křídly. Vnitřek okořeňte a husu naplňte cibulí a bylinkami. Potřete prsa a stehna olejem; vydatně dochuťte solí. Umístěte husu břichem dolů do velkého plechu. Přikryjte alobalem a na bocích jej zmáčkněte, aby těsně přiléhal. Vložte husu do trouby a dejte péct na 1 hodinu 30 minut.
Husu vyndejte z trouby, odstraňte alobal, opatrně vylijte všechen tuk z plechu (nebo odsajte) do mísy a husu jím zlehka potřete. Znovu přikryjte alobalem a pečte další 1 hodinu 30 minut. Poté opět vylijte všechen tuk z plechu, podlijte a poté vraťte do trouby bez alobalu na posledních 30–40 minut opéct dozlatova. Nedělejte si starosti, husa bude propečená celá. Husu přendejte na velké prkénko nebo tác, aby 30 minut odpočívala na teplém místě. Plech si ponechte na dokončení omáčky.
Zatímco se peče husa, připravte si omáčku gravy. Rozpalte olej v pánvi, přidejte kusy husího krku a opékejte, dokud nezhnědnou a nezkaramelizují. Přidejte zeleninu do pánve a smažte asi 10 minut, dokud nezhnědne a začne se lehce přichytávat. Vhoďte bylinky, poté zalijte ciderem a svařte asi dvě třetiny, přičemž odstraňte veškerou pěnu, která se nahoře vzniká. Zalijte kuřecím vývarem, nechte vyvařit polovinu a poté sceďte do velkého džbánu a dejte stranou. Kuřecí vývar si můžete připravit den předem.
Po vyndání husy z plechu z ní vylijte veškerý tuk, ponechte jen odhadem 2 lžíce tuku a hnědou šťávu. Plech postavte na oheň, zasypte moukou a zamíchejte, aby vznikla hnědá pasta se strukturou mokrého písku. Pomalu přilévejte vývar zhotovený v kroku 3 a míchejte, aby vznikla hladká omáčka. Podle chuti osolte a poté znovu sceďte do džbánu na omáčku.
Husu servírujte na talíři s cibulkou a bylinkami, které se pekly uvnitř.