Piri-piri kuře
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Plus alespoň 4 hodiny marinování a 30 minut odpočinku
- Snadné
- Porce 4
Suroviny
- 1 kuře, asi 2 kg
Na piri-piri marinádu
- 2 sušené pálivé chilli papričky
- 100 ml červeného vinného octa
- 6 červených chilli papriček
- 6 stroužků česneku
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička zlatého krupicového cukru
- 2 citrony, šťáva
Postup přípravy
- KROK 1
Na přípravu marinády dejte sušené chilli papričky a ocet do hrnce a přiveďte k varu. Odstavte z ohně a nechte chilli papričky louhovat, dokud ocet nevychladne. Dejte červené chilli papričky, česnek, namočené sušené chilli papričky a ocet do mixéru a rozmixujte. Přidejte uzenou papriku, oregano, tymián, cukr, špetku soli a citronovou šťávu. Znovu promixujte na pastu a odložte stranou.
- KROK 2
Položte kuře do mělké misky a malým nožem udělejte zářezy po celém jeho povrchu do hloubky 1 cm. Ujistěte se, že jste udělali zářezy i na nohách a spodní straně. Na kuře nalijte marinádu a vmasírujte ji do zářezů. Přikryjte a nechte chladit alespoň 4 hodiny, ale ideálně přes noc.
- KROK 3
Troubu předehřejte na 180 °C nebo horkovzdušnou na 160 °C. Kuře pečte 1 hodinu, pak zvyšte teplotu na 220 °C nebo na horkovzduch na 200 °C a pečte dalších 30-35 minut, dokud se na povrchu kuřete nevytvoří kůrka.
- KROK 4
Vyjměte z trouby a nechte odpočinout 30 minut. Podávejte s domácími hranolky nebo pečenými bramborami, coleslawem, máslovou kukuřicí a hráškem s chilli a mátou.