Smažené kuře
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus 6 hodin solení a marinování přes noc
- Snadné
- Porce 4
- 80 g soli
- 1 celé kuřenakrájené na 8 kusů (nebo 4 kuřecí stehna, rozdělená na paličky a stehna)
- 4 stroužky česnekulehce rozdrcené ve slupkách
- 10 větviček tymiánu
- 2 bobkové listy
- 4 jarní cibulkynakrájené
- 1 chilli papričkarozříznutá na polovinu
- 200 ml podmáslí(nebo bílý jogurt smíchaný se šťávou z 1 citronu)
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžíce bílého pepře
- 1 lžíce cibulového prášku
- 1 lžíce česnekového prášku
- 1 lžička kajenského pepře
- 200 g hladké mouky
- rostlinný olejna smažení
- kcal647
- tuky31g
- nasycené9g
- sacharidy36g
- cukry2g
- vláknina2g
- proteín54g
- sůl1.1g
Postup přípravy
krok 1
Rozpusťte sůl ve 200 ml horké vody, poté doplňte studenou vodou na 2 litry. Když voda zcela vychladne, ponořte do ní kuře. Přidejte polovinu česneku, tymián, bobkový list, jarní cibulky a papričku, a nechte v chladnu 6 hodin.
krok 2
Ve velké míse smíchejte podmáslí s polovinou koření a zbývajícím česnekem. Po 6 hodinách slijte kuře a vložte ho do mísy s kořeněným podmáslím. Nechte marinovat přes noc.
krok 3
Následující den smíchejte mouku se zbývajícím kořením. Naplňte hlubokou pánev několika centimetry oleje (chcete, aby olej dosáhl do poloviny kuřete při smažení). Zahřejte na 160 °C, nebo teplotu oleje vyzkoušejte vhozením kostky chleba. Je připraven k vaření, když chléb zhnědne do 30 sekund.
krok 4
Nasypte kořeněnou mouku do velké ploché misky. Vyjměte kuře z podmáslí, setřeste přebytek a obalte ho v mouce, aby bylo rovnoměrně pokryté. Odložte na talíř, zatímco dokončíte obalování všech kusů kuřete (to pomáhá mouce držet během vaření). Když je olej připravený, opatrně do něj vložte kuře (možná budete muset smažit po částech). Přikryjte pokličkou a smažte 8 minut, pak otočte a opět zakryjte. Sledujte pečlivě – ujistěte se, že olej jemně bublá. Pokud se příliš zahřeje, sundejte pokličku nebo ji nechte pootevřenou.
krok 5
Smažte dalších 8 minut, poté přendejte kuře na talíř. Zvyšte teplotu na 180°C (nebo vyzkoušejte pomocí metody s kostkou chleba ve 3. kroku), pak kuře vraťte do pánve a smažte 3 minuty na každé straně, dokud nebude zlaté a křupavé. Pokud používáte teploměr, kuře by mělo mít 70 °C. Pokud ne, rozřízněte jeden z větších kusů a ujistěte se, že šťáva je čirá. Přendejte na drátěný rošt, aby odkapalo a zůstalo křupavé. Osolte mořskou solí a podávejte horké.