reklama

  • 1 malá (1,25 kg) kachna připravená na pečení
  • 2 pomeranče
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 2 lžičky balzamikového octa
  • 2 lžíce likéru Grand Marnier
  • 1 lžíce másla
  • 200 ml kvalitního kuřecího vývaru
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 50 g řeřichy
    na ozdobu
  • 200 g mladého listového špenátu

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal812
  • tuky59g
  • nasycené22g
  • sacharidy12g
  • cukry9g
  • vláknina1g
  • proteín38g
  • sůl0.7g

Postup přípravy

  • krok 1

    Předehřejte troubu na 160 °C nebo na 140 °C na horkovzduch. Položte kachnu na rošt nad pekáč a propíchejte kůži špejlí. Dobře osolte. Rozřízněte jeden z pomerančů na polovinu a část šťávy vymačkejte do břišní dutiny kachny a do pekáče, poté vyplňte dutinu oběma polovinami. Nalijte 100 ml vody do pekáče a pečte 20 minut na každých 500 g hmotnosti (asi 50 minut). Pak zvyšte teplotu trouby na 220 °C nebo na 200 °C na horkovzduch a pečte dalších 20 minut, dokud není kůže zlatavá a křupavá.

  • krok 2

    Přiveďte k varu vodu v malém hrnci. Pomocí škrabky oloupejte kůru z druhého pomeranče. Ostrým nožem odstraňte bílou dužinu z kůry. Přidejte kůru do vody a jemně vařte 8-10 minut, poté slijte, nakrájejte na tenké proužky a odložte stranou. Ve stejném hrnci rozpusťte hnědý cukr s balzamikovým octem. Rozkrojte oloupaný pomeranč na polovinu, vymačkejte šťávu a přilijte ji do hrnce. Přidejte Grand Marnier a 1 lžičku másla. Vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu a není tmavá a sirupovitá. Odstraňte z ohně a vmíchejte pomerančovou kůru.

  • krok 3

    Jakmile je kachna upečená, zabalte ji do alobalu, aby zůstala teplá, a položte ji na prkénko k odpočinku. Lžící odstraňte tuk z pekáče a vyhoďte. Zbylý výpek z kachny přelijte do širokého, mělkého hrnce. Přidejte vývar a přiveďte k varu. Přidejte víno a povařte 2-3 minuty, poté přidejte polovinu pomerančové omáčky a dobře promíchejte. V malé misce smíchejte kukuřičný škrob se 2 lžičkami studené vody a poté vmíchejte do omáčky. Osolte, přidejte 1 lžičku másla a společně šlehejte. Přelijte do nahřátého omáčníku.

  • krok 4

    Před podáváním kachnu potřete zbylou pomerančovou polevou, poté ji položte na prkénko a ozdobte řeřichou. Na pánvi zahřejte 1 lžičku másla na střední teplotu. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte špenát a vařte 1-2 minuty, dokud nezavadne. Osolte a přendejte do teplé servírovací mísy.

reklama
reklama
reklama
reklama