Vánoční kachna plněná pomeranči
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 4
- 1 malá (1,25 kg) kachna připravená na pečení
- 2 pomeranče
- 2 lžičky hnědého cukru
- 2 lžičky balzamikového octa
- 2 lžíce likéru Grand Marnier
- 1 lžíce másla
- 200 ml kvalitního kuřecího vývaru
- 150 ml suchého bílého vína
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 50 g řeřichyna ozdobu
- 200 g mladého listového špenátu
- kcal812
- tuky59g
- nasycené22g
- sacharidy12g
- cukry9g
- vláknina1g
- proteín38g
- sůl0.7g
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 160 °C nebo na 140 °C na horkovzduch. Položte kachnu na rošt nad pekáč a propíchejte kůži špejlí. Dobře osolte. Rozřízněte jeden z pomerančů na polovinu a část šťávy vymačkejte do břišní dutiny kachny a do pekáče, poté vyplňte dutinu oběma polovinami. Nalijte 100 ml vody do pekáče a pečte 20 minut na každých 500 g hmotnosti (asi 50 minut). Pak zvyšte teplotu trouby na 220 °C nebo na 200 °C na horkovzduch a pečte dalších 20 minut, dokud není kůže zlatavá a křupavá.
krok 2
Přiveďte k varu vodu v malém hrnci. Pomocí škrabky oloupejte kůru z druhého pomeranče. Ostrým nožem odstraňte bílou dužinu z kůry. Přidejte kůru do vody a jemně vařte 8-10 minut, poté slijte, nakrájejte na tenké proužky a odložte stranou. Ve stejném hrnci rozpusťte hnědý cukr s balzamikovým octem. Rozkrojte oloupaný pomeranč na polovinu, vymačkejte šťávu a přilijte ji do hrnce. Přidejte Grand Marnier a 1 lžičku másla. Vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu a není tmavá a sirupovitá. Odstraňte z ohně a vmíchejte pomerančovou kůru.
krok 3
Jakmile je kachna upečená, zabalte ji do alobalu, aby zůstala teplá, a položte ji na prkénko k odpočinku. Lžící odstraňte tuk z pekáče a vyhoďte. Zbylý výpek z kachny přelijte do širokého, mělkého hrnce. Přidejte vývar a přiveďte k varu. Přidejte víno a povařte 2-3 minuty, poté přidejte polovinu pomerančové omáčky a dobře promíchejte. V malé misce smíchejte kukuřičný škrob se 2 lžičkami studené vody a poté vmíchejte do omáčky. Osolte, přidejte 1 lžičku másla a společně šlehejte. Přelijte do nahřátého omáčníku.
krok 4
Před podáváním kachnu potřete zbylou pomerančovou polevou, poté ji položte na prkénko a ozdobte řeřichou. Na pánvi zahřejte 1 lžičku másla na střední teplotu. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte špenát a vařte 1-2 minuty, dokud nezavadne. Osolte a přendejte do teplé servírovací mísy.