reklama

Suroviny

  • 3 lzice rostlinný olej
  • 2 2 1/2 kg hovězí prsa, zavinutá (nechte to udělat u řezníka)
  • 2 červená cibule, nasekaná
  • 1 lzice sladká uzená paprika
  • 1 lzice anglický hořčičný prášek
  • 2 lzicky mletý skořicový cukr
  • 1/2 lzicky mletý kajenský pepř nebo 1 lžička chilli papriček (vynechte, pokud chcete snížit pálivost)
  • 1 1/2 lzice melasa
  • 50 ml červené vinné octy, plus 2 lžíce
  • 75 g měkký světlý hnědý cukr, plus 2 lžíce
  • 3 česnekové stroužky, utlučené
  • 4 6 bobkové listy
  • 2 4 tlusté červené papriky, propíchnuté několikrát malým ostrým nožem
  • 500 ml pasírovaná rajčata
  • 2 lzice worchesterská omáčka
  • kysaná smetana, na podávání

Postup přípravy

  • KROK 1

    Rozehřejte 1 polévkovou lžíci oleje ve velké, hluboké pekáči (který může jít na varnou desku) nebo ve vaší největší ohnivzdorné zapékací misce. Hovězí maso dobře osolte a opékejte na plechu, dokud nezezlátne. Vyjměte a položte na talíř nebo prkénko. Přidejte další 1 polévkovou lžíci oleje a cibuli do formy a opékejte 8-10 minut, dokud nejsou opravdu měkké. Mezitím v malé misce smíchejte papriku, hořčičný prášek, skořici, kajenské nebo chilli papričky, melasu, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru a zbylý olej. Maso potřete po celém povrchu, asi 2 polévkové lžíce si nechte na později. Troubu rozehřejte na 150C/130C horkovzdušná/plynová 2.

  • KROK 2

    K změklé cibuli přidejte česnek, bobkové listy a chilli, na pánvi míchejte 1–2 minuty, poté vlijte passatu, worčestrovou omáčku, zbývající ocet a cukr. Omáčku okořeníme, dobře promícháme a navrch položíme hrudí. Formu pevně zabalte do několika listů alobalu nebo přikryjte pokličkou a pečte 6 hodin, přičemž během vaření jednou nebo dvakrát otočte, dokud nebude opravdu měkká.

  • KROK 3

    Mísu odkryjeme, omáčku kolem masa trochu promícháme a maso potřeme zbylou kořenící pastou. Až do tohoto okamžiku lze připravit den předem – maso a omáčku vychladit a poté vychladit; vyndejte z lednice a před zahřátím z omáčky odstraňte veškerý tuk. Zvyšte teplotu na 200C/180C ventilátor/plyn 6. Vařte dalších 20 minut (nebo 40 minut z chladu, 20 minut zakryté), dokud maso neztmavne a nebude lepkavé. Vyjměte z trouby, přikryjte alobalem a nechte 15 minut odpočívat.

  • KROK 4

    Chcete-li podávat, odstraňte z povrchu omáčky veškerý tuk, natrhejte maso 2 vidličkami, za pochodu vyhoďte všechny řeznické provázky a prohoďte maso omáčkou, vyhoďte bobkové listy a chilli. Navršte teplé placky a podávejte se salsou z kukuřičné kukuřice (viz 'Dobře se hodí') a kopečkem zakysané smetany.

reklama
reklama
reklama
reklama