Mátová zmrzlina s čokoládou
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + mražení přes noc
- Snadné
- 6 porcí
- 140 g tmavá čokoláda
- 400 ml plnotučné mléko
- 300 ml smetana ke šlehání
- 1 vanilkový luskrozpůlený
- 75 g čerstvá máta
- 4 ks žloutek
- 140 g cukrkrystal
- kornouty na zmrzlinu
- kcal549
- tuky40g
- nasycené23g
- sacharidy41g
- cukry41g
- vláknina1g
- proteín7g
- sůl0.1g
Postup přípravy
krok 1
Vložte čokoládu do plastového sáčku, uzavřete a vložte aspoň na 30 minut do mrazničky. Zmraženou čokoládu roztlučte válečkem na malé kousky.
krok 2
Nalijte mléko a smetanu do středně kastrolu s těžkým dnem, vyškrábněte semínka vanilkového lusku a přidejte je i s luskem do smetany. Za občasného míchání zahřejte smetanu téměř k varu. Přidejte lístky a stonky máty, přikryjte pokličkou a nechte 15 minut.
krok 3
Smetanovou směs přeceďte přes síto, mátu vymačkejte špachtlí, abyste získali co nejvíc chuti. Listy a stonky vyhoďte, vanilkový lusk vyjměte a případně dovyškrábněte semínka.
krok 4
Žloutky a moučkový cukr ušlehejte elektrickým šlehacem do zhoustnutí – asi 5 minut. Mátovou smetanu vraťte do čistého kastrolu a přiveďte zpět téměř k varu.
krok 5
Nalijte polovinu horké tekutiny do vyšlehaných vajec s cukrem a promíchejte. Pak přidejte druhou polovinu smetany. Vraťte zmrzlinový základ do vypláchnutého kastrolu a na mírném ohni za stálého míchání vařte do lehkého zhoustnutí – asi 3 – 4 minuty. Dávejte pozor, aby se směs nezačala vařit, vejce by se mohla srazit. Krém přelijte do mísy a nechte dobře vychladnout, občas promíchejte, aby se na něm neudělal škraloup. Nechte vychladit přes noc.
krok 6
Krém nalijte do zmrzlinovače a nechte přístroj pracovat. Těsně před ztuhnutím přidejte kousky čokolády. Pokud nemáte přístroj, nalijte smetanový krém do vychlazené nádoby a zmrazte 2 – 3 hodiny, dokud nebude na bocích zmrzlý. Důkladně směs prošlehejte, aby se rozbily případné krystaly, poté přidejte čokoládu a mrazte do ztuhnutí. Před podáváním nechte změknout v lednici 20 – 30 minut, servírujte v kornoutcích nebo mističkách.