reklama

Suroviny

  • 140 g tmavá čokoláda
  • 400 ml plnotučné mléko
  • 300 ml smetana ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk, rozpůlený
  • 75 g čerstvá máta
  • 4 ks žloutek
  • 140 g cukr krystal
  • kornouty na zmrzlinu

Postup přípravy

  • KROK 1

    Vložte čokoládu do plastového sáčku, uzavřete a vložte aspoň na 30 minut do mrazničky. Zmraženou čokoládu roztlučte válečkem na malé kousky.

  • KROK 2

    Nalijte mléko a smetanu do středně kastrolu s těžkým dnem, vyškrábněte semínka vanilkového lusku a přidejte je i s luskem do smetany. Za občasného míchání zahřejte smetanu téměř k varu. Přidejte lístky a stonky máty, přikryjte pokličkou a nechte 15 minut.

  • KROK 3

    Smetanovou směs přeceďte přes síto, mátu vymačkejte špachtlí, abyste získali co nejvíc chuti. Listy a stonky vyhoďte, vanilkový lusk vyjměte a případně dovyškrábněte semínka.

  • KROK 4

    Žloutky a moučkový cukr ušlehejte elektrickým šlehacem do zhoustnutí – asi 5 minut. Mátovou smetanu vraťte do čistého kastrolu a přiveďte zpět téměř k varu.

  • KROK 5

    Nalijte polovinu horké tekutiny do vyšlehaných vajec s cukrem a promíchejte. Pak přidejte druhou polovinu smetany. Vraťte zmrzlinový základ do vypláchnutého kastrolu a na mírném ohni za stálého míchání vařte do lehkého zhoustnutí – asi 3 – 4 minuty. Dávejte pozor, aby se směs nezačala vařit, vejce by se mohla srazit. Krém přelijte do mísy a nechte dobře vychladnout, občas promíchejte, aby se na něm neudělal škraloup. Nechte vychladit přes noc.

  • KROK 6

    Krém nalijte do zmrzlinovače a nechte přístroj pracovat. Těsně před ztuhnutím přidejte kousky čokolády. Pokud nemáte přístroj, nalijte smetanový krém do vychlazené nádoby a zmrazte 2 – 3 hodiny, dokud nebude na bocích zmrzlý. Důkladně směs prošlehejte, aby se rozbily případné krystaly, poté přidejte čokoládu a mrazte do ztuhnutí. Před podáváním nechte změknout v lednici 20 – 30 minut, servírujte v kornoutcích nebo mističkách.

reklama
reklama
reklama
reklama