Měkké perníčky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- bez doby odležení těsta
- Snadné
- 150 g máslazměklého
- 150 g hnědého cukru
- 150 g medu
- 50 g melasy
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 450 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1lžíce špetka soli
- polevy na zdobenía jedlé dekorace na zdobení
- kcal163
- tuky5g
- nasycené3g
- sacharidy26g
- cukry12g
- vláknina1g
- proteín2g
- sůl0.2g
Postup přípravy
krok 1
Máslo vyšlehejte v kuchyňském robotu nebo elektrickým šlehačem do změknutí a poté do něj postupně zašlehejte cukr, med a melasu. Všlehejte vejce a vanilkový extrakt. Prosejte společně mouku, kypřicí prášek do pečiva a zázvor spolu se špetkou soli a pomalu přidávejte do máslové směsi, dokud se nespojí. V tomto okamžiku bude těsto velmi měkké. Těsto vyndejte do nádoby a dejte na cca 8 hodin nebo přes noc do lednice. Nemusíte to nechat tak dlouho, ale zlepší to chuť.
krok 2
Odleželé těsto vyválejte na dostatečně pomoučněné ploše. Z vyváleného plátu o síle přibližně 2 mm vykrajujte libovolné tvary a přendejte je na tukem vymazaný plech. Jakmile plech naplníte (nechávejte dostatečně prostoru mezi perníčky, nabydou na objemu), dejte jej na 30 minut do lednice spolu se zbývajícím těstem.
krok 3
Troubu rozehřejte na 170 °C/150 °C horkovzdušný/plyn 3. Perníčky pečte 10-12 minut podle toho, jak začnou zlátnout. Po vyjmutí z trouby je nezkoušejte sundávat z plechu, dokud tvary perníčků dostatečně nevychladnou. Perníčky nechte odležet a poté dozdobte podle vlastní fantazie.