reklama

  • 150 g másla
    změklého
  • 150 g hnědého cukru
  • 150 g medu
  • 50 g melasy
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1lžíce špetka soli
  • polevy na zdobení
    a jedlé dekorace na zdobení

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal163
  • tuky5g
  • nasycené3g
  • sacharidy26g
  • cukry12g
  • vláknina1g
  • proteín2g
  • sůl0.2g

Postup přípravy

  • krok 1

    Máslo vyšlehejte v kuchyňském robotu nebo elektrickým šlehačem do změknutí a poté do něj postupně zašlehejte cukr, med a melasu. Všlehejte vejce a vanilkový extrakt. Prosejte společně mouku, kypřicí prášek do pečiva a zázvor spolu se špetkou soli a pomalu přidávejte do máslové směsi, dokud se nespojí. V tomto okamžiku bude těsto velmi měkké. Těsto vyndejte do nádoby a dejte na cca 8 hodin nebo přes noc do lednice. Nemusíte to nechat tak dlouho, ale zlepší to chuť.

  • krok 2

    Odleželé těsto vyválejte na dostatečně pomoučněné ploše. Z vyváleného plátu o síle přibližně 2 mm vykrajujte libovolné tvary a přendejte je na tukem vymazaný plech. Jakmile plech naplníte (nechávejte dostatečně prostoru mezi perníčky, nabydou na objemu), dejte jej na 30 minut do lednice spolu se zbývajícím těstem.

  • krok 3

    Troubu rozehřejte na 170 °C/150 °C horkovzdušný/plyn 3. Perníčky pečte 10-12 minut podle toho, jak začnou zlátnout. Po vyjmutí z trouby je nezkoušejte sundávat z plechu, dokud tvary perníčků dostatečně nevychladnou. Perníčky nechte odležet a poté dozdobte podle vlastní fantazie.

reklama
reklama
reklama
reklama