Mini quiche s lososem a cuketou
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Snadné
- 12 kusů
Suroviny
- 5 filo těsto
- 1-2 lžíce rostlinný olej
- 30 g máslo, solené, rozpuštěné
- 181 g cuketa, hrubě nastrouhaná
- 12 lístků bazalka
- 100 g uzený losos, kousky
- 3 ks vejce velká
- 200 ml crème fraîche
- 100 ml mléko plnotučné
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu rozehřejte na 200 °C a doprostřed trouby vložte plochý pekáč nebo plech, aby se rozehřál.
- KROK 2
Plátky filo těsta úhledně naskládejte na sebe a pak nůžkami nebo ostrým nožem rozdělte těsto na půl. Znovu rozřízněte každou hromádku na polovinu, takže vám zůstanou 4 obdélníkové hromádky. Nakonec každou z těchto hromádek znovu rozřízněte na polovinu, abyste vytvořili osm čtvercových hromádek (celkem 40 čtverců z filo těsta).
- KROK 3
Otvory 12jamkové formy na muffiny vymažte trochou oleje. Do každé díry položte 3 filo čtverce na sobě poskládané v mírně odlišných úhlech, abyste vytvořili vzor 12cípé hvězdy. Potřete máslem a poté vmáčkněte do jednoho z otvorů ve formě na muffiny, abyste vytvořili košíček. Totéž opakujte se zbývajícími 11 otvory na muffiny (měly by vám zůstat 4 náhradní filo čtverečky – vyhoďte je nebo upečte samostatně jako pochoutku šéfkuchaře).
- KROK 4
Pomocí lžičky rozdělte cuketu do košíčků, do každého vložte ještě lístek bazalky a navrch kousky lososa.
- KROK 5
V míse rozklepněte vejce a přidejte crème fraîche. Šlehejte, dokud se vše nespojí, poté přidejte mléko a znovu prošlehejte. Štědře osolte a opepřete a poté nalijte vaječnou směs do každého připraveného košíčku – měla by naplnit každý quiche až po okraj plechu, nad nímž přečnívají cípy těsta.
- KROK 6
Formu na muffiny dejte na rozpálený plech a pečte ve střední části trouby 18-20 minut, nebo dokud okraje těsta nezhnědnou (ale nesmí se spálit) a vaječná náplň se zároveň trochu nafoukne. Nechte vychladnout, a poté podávejte.