reklama

Suroviny

  • 5 filo těsto
  • 1-2 lžíce rostlinný olej
  • 30 g máslo, solené, rozpuštěné
  • 181 g cuketa, hrubě nastrouhaná
  • 12 lístků bazalka
  • 100 g uzený losos, kousky
  • 3 ks vejce velká
  • 200 ml crème fraîche
  • 100 ml mléko plnotučné

Postup přípravy

  • KROK 1

    Troubu rozehřejte na 200 °C a doprostřed trouby vložte plochý pekáč nebo plech, aby se rozehřál.

  • KROK 2

    Plátky filo těsta úhledně naskládejte na sebe a pak nůžkami nebo ostrým nožem rozdělte těsto na půl. Znovu rozřízněte každou hromádku na polovinu, takže vám zůstanou 4 obdélníkové hromádky. Nakonec každou z těchto hromádek znovu rozřízněte na polovinu, abyste vytvořili osm čtvercových hromádek (celkem 40 čtverců z filo těsta).

  • KROK 3

    Otvory 12jamkové formy na muffiny vymažte trochou oleje. Do každé díry položte 3 filo čtverce na sobě poskládané v mírně odlišných úhlech, abyste vytvořili vzor 12cípé hvězdy. Potřete máslem a poté vmáčkněte do jednoho z otvorů ve formě na muffiny, abyste vytvořili košíček. Totéž opakujte se zbývajícími 11 otvory na muffiny (měly by vám zůstat 4 náhradní filo čtverečky – vyhoďte je nebo upečte samostatně jako pochoutku šéfkuchaře).

  • KROK 4

    Pomocí lžičky rozdělte cuketu do košíčků, do každého vložte ještě lístek bazalky a navrch kousky lososa.

  • KROK 5

    V míse rozklepněte vejce a přidejte crème fraîche. Šlehejte, dokud se vše nespojí, poté přidejte mléko a znovu prošlehejte. Štědře osolte a opepřete a poté nalijte vaječnou směs do každého připraveného košíčku – měla by naplnit každý quiche až po okraj plechu, nad nímž přečnívají cípy těsta.

  • KROK 6

    Formu na muffiny dejte na rozpálený plech a pečte ve střední části trouby 18-20 minut, nebo dokud okraje těsta nezhnědnou (ale nesmí se spálit) a vaječná náplň se zároveň trochu nafoukne. Nechte vychladnout, a poté podávejte.

reklama
reklama
reklama
reklama