Mramorová babka
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Porce 8
- 225 g máslazměklého
- 225 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 225 g hladké mouky
- 3 lžíce mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- kcal468
- tuky27g
- nasycené16g
- sacharidy52g
- cukry31g
- vláknina1g
- proteín6g
- sůl0.81gs nízkým obsahem
Postup přípravy
krok 1
Troubu rozehřejte na 180 °C/horkovzdušnou 160 °C/plyn 4. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a dno vyložte kruhem pečicího papíru.
krok 2
Pokud používáte robot, vložte máslo, cukr, vejce, mouku s kypřicím práškem, mléko a extrakt do kuchyňského robotu a šlehejte 1–2 minuty do hladkého těsta.
krok 3
Pokud však dáváte přednost ručnímu míchání, utřete máslo a cukr společně, poté přidejte vejce jedno po druhém a vždy řádně prošlehejte. Následně promíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva, mléko a extrakt dohladka a vmíchejte do máslové hmoty.
krok 4
Směs rozdělte do dvou misek a do jedné z nich vmíchejte kakao. Pomocí 2 lžic pak střídavě nandejte těsto do formy. Jakmile je všechno těsto ve formě, lehce s ní poklepejte o pracovní plochu, ať vyženete veškeré bubliny vzduchu. Pomocí špejle pak promíchejte těsto k mramorovému efektu.m
krok 5
Buchtu pečte 45-55 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vyklopte na chladicí mřížku a nechte vychladnout.