Mražený limetový cheesecake
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + mražení přes noc a čas na povolení
- Velmi snadné
- Na 8 porcí
- 140 g sušenky (typu digestive nebo máslové)hrubě rozdrcené
- 75 g máslorozpuštěné
Na náplň
- 300 g slazené kondenzované mléko
- 200 g krémového smetanového sýranapř. Philadelphia
- 150 g smetana ke šlehání
- 3 ks limetakůra nastrouhaná najemno ze všech 3, šťáva vymačkaná ze 2 (cca 3 lžíce štávy)
Na brusinkový kompot
- 200 g čerstvé nebo mražené brusinky
- 100 g krupicový cukr
- 1 lžíce kukuřičný škrob
- kcal517
- tuky33g
- nasycené20g
- sacharidy48g
- cukry36g
- vláknina1g
- proteín7g
- sůl0.7g
Postup přípravy
krok 1
Formu na chlebíček vyložte velkým kusem alobalu. Dobře zatlačte na dno a boky formy a nechte okraje dostatečně přečnívat. Sušenky vložte do pevného sáčku a válečkem rozdrťte na drobky. Smíchejte s rozpuštěným máslem a vzniklou drobenku vsypte do připravené formy – dobře přitlačte na dno, aby vznikla rovnoměrná vrstva. Během přípravy náplně formu se sušenkovým základem uložte do lednice.
krok 2
Elektrickým šlehačem na střední stupeň šlehejte kondenzované mléko, krémový sýr a smetanu do hladka a do zhoustnutí – to bude trvat asi 2 minuty. Přidejte nastrouhanou limetovou kůru a šťávu a pomalu šlehejte dál, dokud náplň nezačne tvořit měkké špičky.
krok 3
Limetovou náplň nalijte na sušenkový základ. Lehce přikryjte přečnívajícím alobalem a pevně utěsněte, aby se dovnitř dostalo co nejméně vzduchu. Zabalte ještě do druhé vrstvy alobalu, vložte do velkého mrazicího sáčku a zmrazte přes noc. Takto cheesecake v mrazáku vydrží až 3 měsíce.
krok 4
Na přípravu brusinkového kompotu dejte brusinky, cukr a 150 ml studené vody do hrnce a přiveďte k varu. Vařte 5 minut za občasného míchání, dokud brusinky nezměknou, ale stále drží tvar. Rozmíchejte kukuřičný škrob se 2 lžícemi studené vody do hladka a poté vmíchejte do ovoce. Vařte další 2 minuty za stálého míchání. Nechte vychladnout, poté k povrchu přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup a vychlaďte. V této fázi lze také zmrazit.
krok 5
Zmrazený cheesecake vyklopte na talíř nebo prkénko a nechte 30 minut povolit, poté opatrně sloupněte alobal. Brusinkový kompot jemně prohřejte a podávejte s nakrájeným semifreddem.