Mrkvová pomazánka
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 4
Přejít na suroviny
- 1 cibule
- 250 g mrkve
- 25 g másla
- 80 g rajčatového protlaku
- 1 lžička italských bylinek(tymián, oregano, bazalka, rozmarýn)
- jodizovaná sůl
- 8 plátků celozrnného chleba
- 8 lístků bazalkyna ozdobu
- kcal141
- tuky6.5g
- nasycené3.8g
- sacharidy17.5g
- cukry7.5g
- vláknina4.5gbohatý na
- proteín3.5g
- sůl0.8g
Postup přípravy
krok 1
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkev oloupejte, poté nakrájejte nebo nastrouhejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět cibuli, poté přidejte mrkev a další 2 minuty smažte. Pak přilijte 80 ml vody, přikryjte pokličkou a vše na středním ohni duste asi 15 minut. Občas promíchejte.
krok 2
Hrnec sundejte z plotny, vmíchejte rajčatový protlak a bylinky a vše jemně rozmixujte. Pomazánku dochuťte jodizovanou solí.
krok 3
Každý plátek celozrnného chleba potřete vrchovatou lžící (cca 50 g) hotové mrkvové pomazánky a podávejte ozdobené bazalkovými listy. Pomazánka vydrží dobře uzavřená v lednici asi 5 dní.