Mrkvová pomazánka
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Velmi snadné
- Porce 4
- 1 česnekcelá palice, v celku (viz něco navíc)
- 200 g mrkve
- 1/2 lžičky soli
- 100 g pomazánkového máslanebo hustý jogurt (viz něco navíc)
- 1 lžička medutekutého
- 2 špetky sušeného chillinebo podle chuti
- citronová kůranastrouhaná z 1 citronu
- 2 lžíce šťávy z citronu
- olivový olejna pokapání
- pečivokřupavé chlebové placky, krekry či tyčinky k podávání
- kcal300
- tuky20g
- nasycené12g
- sacharidy20g
- cukry10g
- vláknina3g
- proteín2g
- sůl0.5g
Postup přípravy
krok 1
Česnek zabalte do alobalu a pečte v troubě při 180 °C asi 20 minut doměkka (lze udělat i 2 dny předem např. při přípravě jiného jídla, ať nezapínáte troubu jen kvůli česneku). Nechte vychladnout a 4 stroužky vymáčkněte.
krok 2
Mezitím nastrouhejte očištěnou mrkev najemno, osolte ji a dejte na 15 minut odležet. Pak z ní vymačkejte přebytečnou tekutinu a v misce ji smíchejte s tradičním pomazánkovým či jogurtem, rozetřeným upečeným česnekem (můžete ho přidat i víc), medem, chilli a citronovou kůrou i šťávou. Pokapejte olivovým olejem.
krok 3
Doplňte křupavými chlebovými plackami a podávejte.
Něco navíc: Místo pečeného česneku se dá použít černý česnek z obchodů se zdravou výživou a delikatesami anebo sušený česnek či česnekový prášek (dávkujte podle chuti). Místo tradičního pomazánkového másla lze použít třeba to se skyrem z Choceňské mlékárny, které snad nezůstane jen ,limitkou‘. Lze použít také běžný jogurt – podle chuti smíchaný se zakysanou smetanou – přes noc vykapaný přes plátno nebo řecký jogurt.