reklama

Suroviny

  • 1 česnek celá palice, v celku (viz něco navíc)
  • 200 g mrkve
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g pomazánkového másla nebo hustý jogurt (viz něco navíc)
  • 1 lžička medu, tekutého
  • 2 špetky sušeného chilli, nebo podle chuti
  • citronová kůra nastrouhaná z 1 citronu
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • olivový olej na pokapání
  • pečivo, křupavé chlebové placky, krekry či tyčinky k podávání

Postup přípravy

  • KROK 1

    Česnek zabalte do alobalu a pečte v troubě při 180 °C asi 20 minut doměkka (lze udělat i 2 dny předem např. při přípravě jiného jídla, ať nezapínáte troubu jen kvůli česneku). Nechte vychladnout a 4 stroužky vymáčkněte.

  • KROK 2

    Mezitím nastrouhejte očištěnou mrkev najemno, osolte ji a dejte na 15 minut odležet. Pak z ní vymačkejte přebytečnou tekutinu a v misce ji smíchejte s tradičním pomazánkovým či jogurtem, rozetřeným upečeným česnekem (můžete ho přidat i víc), medem, chilli a citronovou kůrou i šťávou. Pokapejte olivovým olejem.

  • KROK 3

    Doplňte křupavými chlebovými plackami a podávejte.

    Něco navíc: Místo pečeného česneku se dá použít černý česnek z obchodů se zdravou výživou a delikatesami anebo sušený česnek či česnekový prášek (dávkujte podle chuti). Místo tradičního pomazánkového másla lze použít třeba to se skyrem z Choceňské mlékárny, které snad nezůstane jen ,limitkou‘. Lze použít také běžný jogurt – podle chuti smíchaný se zakysanou smetanou – přes noc vykapaný přes plátno nebo řecký jogurt.

reklama
reklama
reklama
reklama